Finále fotbalového turnaje neuznaných zemí

Finále fotbalového turnaje neuznaných zemí Zdroj: conifa.org

Mistrovství světa ve fotbale skončilo: titul slaví „Podkarpatská Rus“

Včera večer se rozhodlo o titulu mistra světa ve fotbale a zlato překvapivě putuje kousek od nás, do země, která s námi kdysi byla součástí jednoho státu.

Nešlo o žádný turnaj juniorů, ale o soutěž plnohodnotných dospělých reprezentačních fotbalových týmů. Opravdu jsme se v redakci nezbláznili a nepopletli si termín mistrovství světa, které začíná už ve čtvrtek v Rusku a jež pořádá mezinárodní federace FIFA. Jenže ta není v globální říši fotbalu jedinou celosvětovou federací. Málokdo o ní slyšel, ale přesto vedle vyšperkované a bohaté společnosti FIFA existuje ještě její slabší sestra zvaná CONIFA. Pod touto zkratkou se skrývá Konfederace nezávislých fotbalových asociací. Konfederace sdružuje fotbalové reprezentace, které do FIFA nechtějí vzít. Jádro tvoří neuznané státy, ale doplňují je různé exilové týmy, manšafty separatistů nebo fotbalová družstva různých národnostních menšin, ale také třeba Monako nebo pacifické Tuvalu, které jsou moc malé na „opravdový“ reprezentační tým podle pravidel FIFA.

Somálský šampionát

CONIFA má dokonce i vlastní mistrovství světa, a právě to letošní pořádala Barawská fotbalová federace, která zastupuje jeden z autonomistických regionů Somálska. Mistrovství ale Barawa nepořádala v rozpáleném koutu východní Afriky, ale na několika stadionech v Londýně. Mnoho fotbalových reprezentací, které jsou sdruženy v tomto alternativním fotbalovém společenství, totiž doma hrát nemohou, protože by i jen vztyčení jejich vlajky mohlo vyvolat zásah oficiální vlády a fotbaloví „bafuňáři“ by také mohli skončit pod zámkem.

Titul mistra světa CONIFA v Londýně obhajoval tým z Abcházie – separatistické republiky na Kavkaze, kterou mezinárodně uznává jen Rusku a pár jeho spojenců. Šampionát měl mnoho podobností s opravdovým, „velkým“ mistrovstvím světa, včetně generálního sponzora, kterým se stala renomovaná britská sázková kancelář Paddy Power. Finále řídila opravdová rozhodcovská superstar v podobě bývalého sudího z Premier League Marka Clattenburga. A opravdová hvězda mezinárodního fotbalu nechyběla ani na trávníku. Do jednoho zápasu se postavil i bývalý hvězdný gólman FC Liverpool Bruce Grobbelaar, který byl na šampionátu jako trenér brankářů Matabelska, což je jeden z regionů Zimbabwe, kde se pošilhává po samostatnosti. Bývalý zimbabvský reprezentant Grobbelaar v matabelském dresu debutoval, i když už mu je 60 let.

Fotbalová diplomacie

Zejména pro tzv. kvazistáty je mistrovství světa CONIFA součástí sportovní diplomacie, která se už dlouho využívá jako způsob, jak využít sport k dosahování politických cílů. Kvazistáty fungují jako normální státy, ale mezinárodní společenství je neuznává. I proto se první mistrovství světa CONIFA konalo před dvěma lety v „kvazistátní“ Abcházii a loňské alternativní mistrovství Evropy v podobně fungující Severokyperské turecké republice, která leží na severu Kypru, ale uznává ji jen Turecko. Oba tyto týmy také letos v Londýně patřily k největším favoritům mistrovství. Jenže obhájci titulu mistra světa z Abcházie nepostoupili do play-off ze základní skupiny a překvapivě „narazil“ i Severní Kypr. Ten procházel turnajem dlouho bez škobrtnutí, a dokonce v semifinále s přehledem přešel přes další favorizovaný tým – úřadující mistry Evropy z Padánie, což je název pro separatistický projekt, prosazující odtržení severní Itálie a vytvoření samostatného státu pojmenovaného po řece Pád.

Maďarská fotbalovárevoluce

Jenže ve finále se projevil trend celého mistrovství, který bychom mohli popsat jako „maďarskou“ revoluci. V CONIFA jsou totiž sdruženy i fotbalové federace maďarských menšin obývajících okolí maďarského státu. Účast na letošním mistrovství si v kvalifikaci zajistil tým Sikulska, za který hrají Maďaři žijící ve střední části rumunského Sedmihradska, ale také „reprezentace“ regionu Feldvidék, což je zase maďarské označení pro Horní zemi – tedy Slovensko. Jenže tým slovenských Maďarů nakonec na šampionát nedorazil a byl nahrazen jiným „maďarským“ manšaftem Kárpátalja, který sdružuje etnicky maďarské fotbalisty z regionu, kterému my říkáme Podkarpatská Rus a který patřil za první republiky k Československu, ale dnes už náleží k Ukrajině. Právě tým „karpatských“ Maďarů z Podkarpatské Rusi prožil v Londýně zlatou pohádku. Náhradníci se probojovali až do finále, když v bratrovražedném semifinálovém souboji porazili také „maďarské“ Sikulsko. Ve včerejším finále pak Kárpátalja ubránila bezbrankovou remízu a porazila jasně favorizovaný Severní Kypr 3:2 na penalty. S trochou nadsázky proto platí, že letošním (alternativním) mistrem světa ve fotbale je Podkarpatská Rus.