Cena bitcoinu padá, technologie Lightning Network ale přinese revoluci

Cena bitcoinu padá, technologie Lightning Network ale přinese revoluci Zdroj: profimedia

Tohle je důvod, proč se kurz bitcoinu propadl o polovinu. Nová revoluční technologie ho ale brzy vzkřísí

Cena bitcoinu spadla za posledních šest týdnů skoro o polovinu. Z téměř 20 tisíc dolarů na méně než 11 tisíc. Po tisící se objevují zprávy o umírající kryptoměně, zprávy o zákazech v Číně a Koreji. Jako vždycky je to trochu jinak. Trochu hodně. Bitcoin neumírá a díky převratné technologii ho patrně čeká velký návrat.

Ten propad vypadá opravdu hrůzostrašně. Skoro 50 procent se zdá dost. Dejme si ale vývoj ceny do kontextu. Aktuální kurz (10 800 dolarů za bitcoin) jsme mohli naposledy vidět v prosinci. To není tak dlouho. Před rokem stál jeden bitcoin 900 dolarů, dnes je tedy dvanáctkrát výš. Tolik k panice. Bitcoin prožil normální korekci, vzhledem k předchozímu obřímu růstu vůbec ne velkou.

„Není to nic zásadního,“ říká hlavní analytik X-Trade Brokers a expert na kryptoměny Jaroslav Brychta. „Samozřejmě nikoho nenadchne vysvětlení, že cena klesá, protože před tím rostla. Proto se hledají jiné důvody k pádu, ty ale podle mě nehrají prakticky vůbec žádnou roli.“

Bitcoin, Korea a Čína

Těmi hledanými důvody, kterými analytici vysvětlují pád ceny bitcoinu, jsou především zprávy, které přicházejí z Jižní Koreje a Číny. Korejská vláda zvažuje různá opatření, která by zabránila „šílenství“ lidí při investování do kryptoměn. Tato slova a další náznaky si ale média přebrala jako možnost úplného zákazu bitcoinu a dalších digitálních měn, a to i přesto, že to korejský ministr financí popřel.

Z čínské centrální banky jsou zase slyšet hlasy o výrazném omezení obchodování a těžby bitcoinů. To sice může krátkodobě vyvolávat u některých držitelů kryptoměn paniku, ale nic podstatného pro bitcoin samotný to neznamená.

„Není to žádný problém. Těžaři bitcoinu potřebují jen stroje a elektřinu, rychle se přesunou jinam. Není to vůbec fundament, který by měl na cenu nějaký vliv,“ říká Brychta. „Naopak je to dobrá zpráva, protože se díky tomu těžba může decentralizovat,“ dodává s odkazem na to, že v Číně jsou obrovské těžařské „farmy“.

Co v roce 2018 zahýbe kurzem bitcoinu? Čtěte na e15.cz >>>

Kam klesne kurz bitcoinu

Brychta ale zároveň upozorňuje, že kurz bitcoinu se může dostat ještě níž. Sám pokládá za jistou hranici 8000 dolarů za jeden bitcoin, klidně se ale na chvíli může dostat i na 5000.

Jenže zatímco svět se zabývá hlavně cenou bitcoinu, vývojáři mají plné ruce práce s technologií pojmenovanou Lightning Network. Ta může způsobit bitcoinovou revoluci.

Největším problémem bitcoinu dneška totiž není klesající cena, ale to, že za poslední rok rapidně narostly transakční poplatky. To při malých platbách, například za kafe, znamená, že poplatek je klidně i násobně vyšší než cena kupovaného kafe. Může za to systém ověřování plateb v bitcoinové síti, v blockchainu. Ten totiž nezvládá velké množství transakcí a cena za její vyřízení rychle roste.

Lightning Network

Lightning Network umožní uživatelům vytvářet platební kanály, které vypořádají velké množství plateb, jejichž výsledek se do blockchainu zapíše až následně a najednou.

Přeloženo do lidštiny: Tahle nová technologie, která už se nějakou dobu testuje, radikálně sníží výši poplatků za transakce a vrátí bitcoin do hry. Tedy udělá z něj znovu skvělý prostředek i pro běžné platby. A to samozřejmě znamená, že zájem o bitcoin v blízké budoucnosti zase rychle poroste.

Ať žije bitcoin!

Velký speciál o kryptoměnách najdete na e15.cz >>>