Prezident Erdoğan

Prezident Erdoğan Zdroj: Flickr

Erdogan nepochází z opice, zakázal učit Darwina

Že se Turecko usilovným tempem blíží k islamistické totalitě, je už zcela jasné. Ale i optimisty překvapí, že přechod Turecka od tržně ekonomické skorodemokracie k náboženské totalitě jde tak rychle. Nyní se například na školách přestává učit o evoluci.

Přechod Turecka z víceméně kapitalistického, tržního a demokratického systému vlády k autokracii se po loňském nepodařeném puči výrazně urychlil. Všímá si toho celý svět a padesát tisíc lidí vyhozených po puči z práce, jak se v Turecku z Erdoganova příkazu přihodilo, je čistka v demokratickém světě nevídaná a v podstatě nepřijatelná – i když šlo o puč.

Osmnáctého července oznámil turecký ministr školství, že se Turecko rozchází se sekulárním školstvím a od nynějška se budou děti ve školách učit nikoliv vědecké poznatky, ale náboženskou propagandu. K těm veselejším momentům patří třeba zákaz učit na školách Darwinovu evoluční teorii. Žákům a studentům se bude předkládat teze, že člověk se nevyvinul z Homo habilis, ale že jej stvořil Alláh – tak nařizují nové školní osnovy, které pan ministr školství předložil veřejnosti. Z toho vyplývá, že islamista Erdogan a antiislamista Petr Hájek mají hodně společného – oba nepocházejí z opice. Ale ona to není až taková legrace, jak by se zdálo. V rámci nových osnov se kromě popírání Darwina objeví i to, že muslimskou náboženskou povinností, zvykem a tradicí je džihád.

„Džihád je součástí našeho náboženství a je to naše náboženství. Povinností ministerstva školství je po zásluze správně učit každý koncept. Je také naší úlohou opravovat věci, které jsou nesprávně vnímány, viděny nebo učeny,“ sdělil při představování nových osnov novinářům tamní ministr školství Ismet Yilmaz (zdroj).  A bylo jasno, že jižní křídlo NATO je v háji. Vím, že turecký výrok o opici asi nevzbudí pozornost tajných služeb, ale měl by. Protože nové turecké osnovy jsou tak daleko za čárou, že se musíme připravit na další pravděpodobný vývoj:

Za prvé – demokracie je v Turecku už asi definitivně v troubě a je jen otázkou času, kdy tam bude ostře islamistický totalitní režim. Navíc se země pravděpodobně rozdrolí na oblasti obývané muslimskými Turky a marxistickými Kurdy a tyto oblasti budou vést trvalou občanskou válku.

Za druhé – nadále nelze ani náhodou považovat Turecko za bezpečné útočiště pro americké – NATO – jaderné bomby, kterých jsou v základně Inčirlik desítky, a to o síle až tři sta padesát kilotun TNT. Pro méně orientované – hirošimská bomba měla asi třináct kilotun, byla třicetkrát slabší. Teď víme, že v Turecku jsou bomby v přímém ohrožení, a měli bychom začít pracovat na jejich přemístění, klidně do naší republiky. Nadále je také potřeba začít pracovat na plánech NATO v případě, že už Turecko nebude moct být právoplatným členem. Celý jihovýchod zemí NATO tvoří právě Turecko jako obranný val, o který ovšem právě přicházíme.

Za třetí – imigrační politiku je třeba co nejrychleji připravit na volný přísun uprchlíků po staré balkánské stezce. Až se vztahy mezi Erdoganem a EU ještě o trochu vyhrotí (a že se vyhrotí, netřeba pochybovat, na zavedení džihádu do osnov musí evropská diplomacie reagovat), tak turecký paša zvedne závoru a jednoduše přes Turecko pustí statisíce imigrantů nejen z Blízkého východu, ale i z Pákistánu, Afganistánu či Bangladéše.

Když se na tuto budoucnost připravíme, budou mít další předvídatelné kroky Turecka výrazně menší dopad na naši bezpečnost, než když budeme zavírat oči a dělat, že se nic neděje. Je tomu totiž právě naopak: Když v učebnicích základních škol v nějaké zemi nahradí Darwina Alláh, nelze takovou zemi nadále považovat za spolehlivého a věrohodného spojence.