Proč Bitcoin ještě není běžnou měnou? Je málo rozšířený a jeho hodnota je nestabilní

Proč Bitcoin ještě není běžnou měnou? Je málo rozšířený a jeho hodnota je nestabilní Zdroj: profimedia.cz

Díky Babišově EET v Česku bitcoin vytlačí korunu

Jistě, titulek je trochu přehnaný. Trochu víc. Nicméně rychlý růst objemu plateb v kryptoměně bitcoin je na spadnutí. Přečtěte si proč.

Asi jste zaznamenali, že se teď bitcoinu daří. Dnes stojí jedna digitální „mince“ zhruba 2300 dolarů. Před měsícem to bylo nějakých 1350 dolarů a před rokem kolem 500 dolarů. Řečeno s Jiřím Paroubkem — nechci se vás dotknout, ale kdo z vás to má?

Možnost zaplatit v bitcoinech od minulého týdne nabídla Alza, největší tuzemský e-shop s elektronikou. V jeho showroomu najdete i bitcoinové automaty. Český start-up Storyous, který vyvíjí pokladní systémy zaměřené na gastronomii, teď oznámil, že na jeho pokladnách je od nynějška možné platit také bitcoiny — stačí do systému zadat adresu bitcoinové peněženky. A navíc — platbu řádně zaeviduje do elektronické evidence tržeb.

Storyous momentálně obsluhuje asi 3000 restauračních zařízení v České republice. Ta všechna mohou teď bez námahy a složité instalace začít přijímat bitcoiny místo korun.

Kryptoměny mají v daňovém právu stále nejasné postavení. Kdy musíte danit bitcoinové zisky? >>>

Nebudu tady teď dlouze vyjmenovávat další úspěchy nejznámější kryptoměny a technologie, na něž „běží“, blockchainu. Zmíním jednu jednoduchou věc, která položila dobrý předpoklad udělat z Česka bitcoinovou velmoc. Je to elektronická evidence tržeb.

Ano, EET Andreje Babiše — toho Babiše, jenž neví, co je bitcoin, ale zakázal by ho. EET a bitcoin mají totiž jednu věc společnou — potřebují připojení k internetu. Babiš prostřednictvím EET donutil a ještě donutí být on-line skoro všechny české podnikatele.

Příznivci bitcoinu si nemohli přát nic lepšího!

A mimochodem — bitcoin je suverénně nejtvrdší měna minulého roku. A letos si zatím vede ještě o mnoho líp. Tak do toho!