Ilustrační snímek

Ilustrační snímek Zdroj: Profimedia.cz

Recenze na cigarety s mrtvolou: Spotřebu nesníží, ale solidně obtěžují kuřáky

Normálně si tabákové cigarety balím, tabák s odpudivým obrázkem ale ještě na pultech není. Tak jsem se obětoval, a i když nekouřím cigarety s filtrem, pro jednou jsem koupil svůj oblíbený Lucky Strike tabák  v hotových cigaretách v krabičce s mrtvolou. Vyzkoušet, jak to působí.

V trafice jsem zjistil, že tvrdé Lucky Strike mají ještě v krabičkách starého typu, bez odpudivého obrázku. S mrtvolou byly jenom měkké. Tak jsem si je koupil, a začal hned zkoumat. Ideální možnost srovnání mi poskytl sám trh. „Kupujou lidi víc ty měkký s obrázkem, nebo ty klasický tvrdý ještě bez mrtvoly?“ ptám se trafikantky. „Kupujou spíš ty měkký, protože jsou levnější!“, odpoví mi vyčerpávajícím způsobem trafikantka.

Jdu domů a tam krabičku otevírám. Zepředu i zezadu je krabička potištěna obrázkem mrtvoly s informací: „Kouření způsobuje infarkt. Jak přestat kouřit: www.koureni-zabiji.cz“. Z boku je na jedné straně napsáno „Kouření zabíjí - přestaňte nyní“, z druhé strany krabičky pak „Tabákový kouř obsahuje přes 70 látek, které prokazatelně způsobují rakovinu“. Značka cigaret je maličká pod jedním obrázkem mrtvoly a skoro nejde přes pult trafiky rozeznat.

Zkažená radost z kouření

Vykouřil jsem první cigaretu (normální luckyna, jen ten filtr mě vadil, ale za to nemůžou obrázky) a žádný emoční vzryv typu „ježišmarja, ono to způsobuje infarkt!“ nenastal. O škodlivosti kouření všichni vědí, takže informace na krabičce není překvapující a nepůsobí naléhavě.

Nechal jsem krabičku ležet na psacím stole a pak i v posteli (kde kouřím nejraději) nezakrytou, aby na mne obrázek působil. A pak jsem - zcela v rozporu s mým očekáváním - najednou zjistil, že skutečně působí. To působení bylo sice úplně jiné, než zamýšleli tvůrci protikuřáckých opatření, ale zaznamenal jsem ho. Neměl jsem samozřejmě menší chuť na cigaretu, nevykouřil jsem toho ten večer míň, ale byl jsem naštvanej, že krásnou krabičku mých oblíbených cigaret zohyzdili, takže je na pohled odporná. A že mi kazí radost z kouření.

A to je myslím jediný výsledek, který varovné obrázky na cigaretách přinesou. Lidé nebudou kupovat míň cigaret, lidé nebudou míň kouřit, ale ti kuřáci mého typu, kteří kouří rádi a baví je to, budou mít pokaženou radost, budou naštvaní a přijdou o potěšení z pohledu na plnou hezkou krabičku cigaret. Míň sice kouřit nebudou, ale prožijí přitom méně radosti.

Latinské slovo buzerere nesouvisí se sexuální orientací, znamená obtěžovat. Proto neváhám nazvat odpudivé obrázky na cigaretách čirou buzerací, obtěžováním. Ke snížení spotřeby cigaret nepřispějí, ale budou velmi solidně buzerovat - obtěžovat - všechny kuřáky. Nestáváme se náhodou my konzumenti tabáku obětí státní diskriminace?