George Soros

George Soros Zdroj: Profimedia.cz

Jak Tereza Spencerová odhalila, že George Soros má peníze a financuje revoluce

Záhadná bytost Tereza Spencerová je celkem nezakrytě aktivistkou ruské hybridní propagandy u nás. Dění v autokratickém Rusku ji nezajímá vůbec. Činnost vyvíjí na serveru literárky.cz a přetiskují ji proruské weby, kam by slušný člověk nenapsal ani řádku, a kdyby mu něco bez dovolení převzali, tak by hned protestoval.

Tentokrát se vyslovila v Parlamentních listech, kde odhalila děsivou skutečnost, že George Soros má peníze a dává je také na politické projekty. Kdo by to byl řekl

Vyjádřila se mimo jiné k úniku mailů ze Sorosovy instituce. Spencerová v rozhovoru pravila: „No a do toho všeho se zjevily materiály ze Sorosova Open Society Fund. Už dlouho je George Soros považován za tradičního organizátora všemožných ‚barevných revolucí‘ s dlouhými prsty ve světové politice, ale nyní se nabízí pohled na financování všemožných organizací nebo médií v globálním měřítku. Nicméně mě zaujaly pasáže o ovlivňování migrační politiky v Evropě. Podle Sorose by migrační krize měla být považována za ‚novou normu‘, která navíc Sorosově organizaci nabízí ‚nové příležitosti‘ k ovlivňování migračních politik na globální úrovni.“

Když už se tak rozjela, pokračuje ve spikleneckých teoriích: „Málem vzniká dojem, jako by uprchlická krize v Evropě byla plánována a pečlivě připravena, a to nejen Sorosovou organizací, ale i dalšími, kdo mohou získat ze změny regionální ‚migrační správy‘, což v praxi nejspíš znamená omezení státní suverenity, jak se o tom před pár měsíci přesvědčilo Řecko, jehož ostrovy se z vůle EU (nebo snad přímo Sorose?) staly uprchlickými tábory. A k mání je přitom i seznam Sorosových ‚spolehlivých spojenců‘ v Evropském parlamentu – kromě členů 11 výborů a 26 delegací jsou tam i jména 226 europoslanců… Pokud je to všechno reálné, tak z toho trochu běhá mráz po zádech. Velké peníze si koupily nejen Hillary Clintonovou, ale i unijní politiku…“

Je to hezký výraz – „je považován“ za organizátora „barevných revolucí“. Ono jde o to, kým je považován. To je přesně to kremelské vidění světa. Lidé třeba na Ukrajině by bez Sorose zřejmě nikdy nepřišli na to, že jim proruský prezident Janukovyč leze na nervy a že už mají ruského vlivu dost. Ne, Ukrajinci jsou hlupáčci a všechno jim musí nakukat zahraniční temné síly. Lidé v Sýrii, kde vládne Asad, představující  třináctiprocentní náboženskou menšinu a kde se za jeho vlády žilo lidem ekonomicky dost bídně (o nějaké svobodě škoda mluvit), musí být nejspíš někým navedeni. Kdyby se náhodou podařilo potlačit změny po 17. listopadu 1989, bylo by dnes Rudé právo plné právě takových zpráv.

Pak už ale své tvořivosti Spencerová popouští uzdu úplně a konstatuje: „Málem vzniká dojem, jako by uprchlická krize v Evropě byla plánována a pečlivě připravena.“ Jaképak „málem vzniká dojem“, Spencerová to de facto tvrdí. Uprchlická krize zasáhla Unii v době, kdy se vyhrabávala z ekonomické krize po roce 2008 a z krize kolem řeckého dluhu, a politici, kteří nesnášejí těžko řešitelné problémy, si v nějakém hnutí mysli zřejmě podle ní nalákali do Evropy milión utečenců a agenty Islámského státu. Otázka, co by z toho měli, je pro ni snadná – chtějí omezit suverenitu různých zemí, třeba Řecka, jež se stalo uprchlickým táborem. Když Řecko skupují Číňané, to nevadí. Největší řecký přístav Pireus letos koupila čínská firma, ne německá.

Na spikleneckých teoriích je půvabné, jak se vypořádají se zcela protichůdnými fakty. Když Merkelová dovolila uprchlíkům přijít z Balkánu a Řecka do Německa, činí to podle některých lidí proto, aby vytvořila „nového, evropského člověka“. Kdyby je nechala všechny v Řecku a Maďarsku, řeklo by se, že chce migračním tlakem omezit suverenitu těchto zemí. Vždycky, jak se to hodí. Co má Unie společného s válkou v Sýrii, je trochu záhada. S tamním povstáním proti Asadovi, jenž je dnes některými veleben jako „sekulární diktátor“, nemá Západ společného nic, jen blázen by vyvolával konflikt v oblasti, která už je tak dost nepřehledná, a ještě tak umožnil Rusům tam upevnit svůj vliv.

Perlou jsou ale její odhalení o tom, že Soros financuje nějaké organizace a média. Záleží samozřejmě na hodnotovém východisku. Když někdo nemá rád Západ a Spojené státy, a Spencerová je přímo nenávidí, tak mu to samozřejmě vadí. Kdo má ale rád demokracii a kapitalismus, tak to považuje za správné. Je jen dobře, že Soros podporuje projekty a instituce stojící na straně Západu. Že se to nelíbí ruskému tlampači Spencerové, je jen dobře.

Spencerová, nositelka obskurní novinářské Krameriovy ceny (v porotě mj. Babišova loutka v čele MF DNES Jaroslav Plesl, František Cinger, redaktor Práva, Radomír Pekárek, šéfredaktor nechutného proputinovského webu První zprávy.cz), už se proslavila v minulosti lhaním a překrucováním. Sepsala třeba článek o tom, jak protektor Heydrich choval na kolenou malého Vašíka Havla a že o tom existuje fotografie (Mladý svět 1. 4. 2003). Pak to vesele přetiskovaly proruské weby. Žádná taková fotografie neexistuje, jako fakt vzala pasáž z románu Bouře, který napsal Paul Polansky, a vydávala to za skutečnost. Přepsala i pasáž o tom, že to bylo v době Vašíkových osmých narozenin. Jenže to už byl protektor dva roky pod drnem. Prosťáčci pak na internetu sdílejí fotku Heydricha s chlapečky, jenomže jsou to jeho synové, chybička se vloudila.

Ale tak hlavně když americký a evropský imperialismus utrpí zdrcující porážku. Pak by bylo zajímavé sledovat, kam to půjde osoba Spencerová oslavit.