Matěj Hollan, náměstek brněnského primátora, je častým terčem satirického webu Brněnské Palermo

Matěj Hollan, náměstek brněnského primátora, je častým terčem satirického webu Brněnské Palermo Zdroj: Žít Brno

Hey hipstře, vstaň bystře. Brněnské Palermo aneb pravdoláska útočí

Brněnská komunální politika je krapet ve stínu té pražské. Ale i zde se dějí prapodivné věci, poučné pro zbytek České republiky. Město ovládá koalice ANO-KDU–zelení plus exrecesistické Žít Brno (alias Listina autoMatěje Hollana). V největší a politicky nejdůležitější městské části Brno-střed má Žít Brno nadto i starostu a volby zde na podzim 2014 dokonce vyhrálo.

Brno-střed obsahuje i svéráznou umělecko-studentskou část HipsteroVeveří … V tento adventní čas ji poznáte snadno, z nejednoho okna se linou tóny koledy: Hey hipstře, vstaň bystře.

Mnozí hnutí Žít Brno podcenili. Před volbami koloval vtip: „Vědci z kampusu zjistili, že typickému voliči Žít Brno je 36 let, už má VŠ vzdělání, ale pořád ještě studuje. Bydlí u rodičů a publikuje v časopisech či na webech, které čtou mnohdy i celí čtyři čtenáři, má rád lotyšskou lesbickou poezii a ví, že Piccolo neexistuje.

Zjistili by o něm i více, ale došel jim grant…“Žít Brno založilo svůj nevídaný rozlet na stejnojmenném satirickém webu. Svobodu slova využívali opravdu měrou vrchovatou. Tehdejšího náměstka Kotziana (ODS) třeba zvesela přirovnali k Hitlerovi. Brno překřtili na Krno a obdobné kejkle (řečeno landovským slovníkem – dnešní starosta MČ Brno-střed se shodou okolností též jmenuje Landa).

Nikdo z tehdejší vládnoucí koalice ODS–ČSSD ani nikdo z úředníků MMB či ÚMČ Brno-střed, kteří byli opakovaně zesměšňováni a uráženi, na Žít Brno nepodal trestní oznámení ani žalobu na ochranu osobnosti. Po vítězných volbách se situace změnila, ze satiriků se stali vážení radní. Mnozí ze členů a sympatizantů Žít Brno poprvé v životě nalezli dobře placené zaměstnání. Budiž jim přáno.

Teď přišla řada na opozici. Začala vydávat dokonce dva satirické weby: Žít z Brna a Brněnské Palermo. Někdy víc, někdy méně vtipné, jak už to na světě, a tedy i v Krně bývá.

Nový radním, zvyklým na potlesk a uznalá slova, jak to těm na magistrátu zase nandali, kupodivu satirické weby velice vadily a vadí. Uvědomují si, že je opozice pomalu a jistě poráží jejich zbraněmi. Přešli tedy k protiútoku: na web Brněnské Palermo podali trestní oznámení. Bylo jim patrně jasné, že na svobodu slova se útočit nedá, tak přistoupili k úhybnému manévru.

Formálně podnět policii dala radnice Brna-středu. Jak známo, ze zákona v čele ÚMČ stojí starosta. Lidé si prý všimli, že na webu visí zápisy z jednání zastupitelstva a rady z posledního roku bez začerněných osobních údajů. Myslel jsem, že mě v komunální politice už nic nepřekvapí, ale trestněprávní popotahování satirického opozičního webu Brněnské Palermo ze strany dnešní koalice maskované ochranou osobních údajů mě udivilo. Jde o zjevnou snahu zastrašit opozici. Paradoxem je, že velcí bojovníci za transparentnost města a svobodu informací podávají trestní oznámení za transparentní vyvěšení zápisů z jednání zastupitelstva. Pakliže někomu skutečně jde o sankcionování porušení zákona číslo 101/2000 Sb., tedy věci týkající se obyčejného správního řízení, není férové do toho tahat trestní právo. Brněnské Palermo po upozornění zápisy stáhlo, takže nápravy bylo dosaženo.

Budou pravdoláskaři příště podávat trestní oznámení za špatné parkování opozičních zastupitelů? Nadbytečná kriminalizace komunální politiky je mor dnešních dnů. Policie by měla řešit hlavně loupeže a vraždy, pátrat po odcizených autech, rozhodně by však neměla být zatahována do komunální politiky. Falešná kriminalizace politiky má celospolečenské důsledky: Do politiky samozřejmě nejen v Brně přestávají chtít jít slušní lidé. Vždyť kdo by chtěl být vláčen policií a médii.

Autor je vysokoškolský pedagog a publicista