Marine Le Penová

Marine Le Penová Zdroj: ČTK

Francie se opět otřásla: Le Penové nacionalisté míří k reálné moci

Přes všechny kontroverze to nelze přehlédnout: francouzská nacionalistická Národní fronta, kterou vede Marine Le Penová (47), neustále posiluje. V neděli, v prvním kole regionálních voleb, vyhrála v šesti regionech z celkových 13. Podle expertů se jí tak vůbec poprvé na této úrovni otevírá šance, že v jednom či dvou regionech vyhraje i druhé kolo (uskuteční se 13. prosince) a bude reálně vládnout.

Le Penová to označila za „revoltu proti elitám“, za „úžasný výsledek“ a za jednoznačné potvrzení toho, že její Národní fronta je „první stranou Francie“. Ať už dopadne druhé kolo jakkoli, posiluje to i její šance na úspěch v prezidentských volbách v roce 2017.

Národní fronta získala v loňských volbách do Evropského parlamentu 24,9 procenta hlasů a v regionálním hlasování v roce 2010 pouze 11,4 procenta. V neděli v celorepublikovém součtu přes 28 procent. Přitom samotná Marine Le Penová dosáhla v regionu Nord-Pas-de-Calais-Picardie na severu země na mohutných 41,2 procenta. Byla ale ještě překonána svojí neteří Marion Maréchalovou Le Penovou v Provence-Alpes-Côte-d'Azur na jihu Francie. Tato médii poměrně oblíbená politička dostala dokonce přes 42 procent. A právě v těchto dvou regionech může Národní fronta zvítězit i v druhém kole.

Svět se většinou domnívá, že kampaně Národní fronty jsou ostře vedené především o tématech omezení přistěhovalectví a boje proti přebujelé Evropské unii. Ano, to jsou skutečně oblíbená témata této vyhraněné nacionalistické a populistické strany. Ovšem jak upozornila britská BBC či web francouzského vlivného deníku Le Figaro, voliči podle všeho reagovali také na vášnivou kritiku pařížské socialistické vlády, která už léta nepříliš úspěšně bojuje především s nezaměstnaností. Ta podle posledních údajů přesáhla v zemi galského kohouta 11 procent.

Mohlo by se také zdát, že regionální volby (z bývalých 22 volebních regionů Francie ubrala a v neděli se hlasovalo jen v 13 oblastech) nemají na politický život země moc velký vliv. To ale vyvrací rozsáhlá analýza webu thelocal.fr. Ta několikrát upozorňuje na to, že výsledky a vzrůstající počet voličů Národní fronty je naopak potřeba brát velmi vážně. Ostatně nacionalistická dvojka M+M (Marine a Marion) se v kampani zaměřila na mnoho ekonomických otázek a po atentátech v Paříži samozřejmě i na zajištění bezpečnosti země. Marion Maréchalová Le Penová například slibovala více peněz pro sociálně slabší či pro mladé rodiče.

Francie i zahraničí pak žily celá léta v přesvědčení, že pravicoví republikáni (dnes je vede bývalý prezident Nicolas Sarkozy) a socialisté (jejich nejvýraznějším politikem je současná hlava státu François Hollande) nakonec vždy Národní frontu porazí. Zdá se však, že toto přesvědčení nesdílí už ani většina Francouzů.

Marine Le Penová se totiž umně distancovala od někdejšího zakladatele Národní fronty, svého otce Jean-Marii Le Pena, který byl známý zcela extrémními názory. Jeho rétoriku opustila, i když je pořád velmi řízná. Stranu se pokusila otevřít i pro střední třídu a výsledky ukazují, že se jí to daří. Navíc hledá další výrazné politiky, aby stranu posílila. V tomto případě stoupá především hvězda její neteře Marion.

Ať se to někomu líbí, či nikoli, francouzská Národní fronta podle všeho definitivně vykročila „z ghetta“. Kam až může dojít, se uvidí podle jejich soupeřů. Ti jsou ale v současnosti hodně oslabení. Francie se tak může otřást ještě mnohokrát. A je to také vzkaz pro ostatní země Evropy, kde na svoji šanci čekají podobné strany, jako je právě Národní fronta.