Pavel Bělobrádek

Pavel Bělobrádek Zdroj: profimedia.cz

VILIAM BUCHERT: Lidovci a jejich šéf Bělobrádek sypou moudra z rukávu. Není v tom ale ani kousek originality

Víkendový sjezd vládní KDU-ČSL ve Zlíně nepřinesl nic. Pardon, nepřinesl vůbec nic nového. Lidovci ukolébaní návratem do Poslanecké sněmovny a vstupem do kabinetu Andreje Babiše (který ale vede Bohuslav Sobotka), se domnívají, že stačí donekonečna opakovat líbivé fráze a výsledek se opakovaně dostaví. To může být velký omyl.


Předsedou lidovců byl v sobotu opět zvolen Pavel Bělobrádek. Ten také na webu KDU-ČSL zveřejnil zprávu o činnosti strany. Vyslovuje v ní mnoho pravd, ale není v tom nic originálního, co by stranu pomohlo odlišit od ostatních.

Šéf lidovců se zabýval například i působením ve vládě: „Byly věci, které se nám nelíbí, byly věci, které jsme museli překousnout. Museli jsme přijmout věci, o kterých jsme si nebyli jisti, jestli jsou správné.“ Tak tomu se musí Babiš a Sobotka jenom smát, protože většinou prosadí, co potřebují.

KDU-ČSL se také chce „významným způsobem podílet na modernizaci České republiky a pomoci ji nasměrovat k úspěšné budoucnosti". No, kdo by nechtěl.

Starý i nový předseda Bělobrádek dále řekl: „Nové výzvy a příležitosti pro KDU-ČSL vidím ve třech hlavních oblastech - v zahraniční politice a bezpečnosti, v podpoře podnikání a inovací a v rodinné a sociální politice." Jenže to je stejné, jako u každé jiné normální politické strany.

A dál:

„Česko by nemělo nadřazovat ekonomické zájmy hodnotovým principům.“ Skutečně hezké…

„Je v našem zájmu řešit problémy uprchlíků v místech, kde vznikají,“ říkal Bělobrádek. Jak? Nikdo na to zatím nepřišel.

Velký potenciál pro KDU-ČSL vidí vůdce lidovců v podpoře drobných a středních podnikatelů a živnostníků, "zklamaných těmi, jimž věřili dříve, a ohrožovanými těmi, jimž uvěřili nově". Jo, jo.

Podporovat chce také český průmysl, a to třeba důrazem na vzdělání, vědu, výzkum a inovace. Pravda, to by se mělo dít.

Bělobrádek chce podporovat rodinu a reformu penzijního a sociálního systému důrazem na solidaritu: "Na rozdíl od socialisticky chápané solidarity nehodláme pomáhat všem, ale pouze těm, kteří si nemohou pomoci sami.“ To se také dobře poslouchá.

"Náš program, založený na principech křesťanské demokracie, vůdčí evropské síle, je celospolečenským programem pro všechny vrstvy obyvatel. Věřící i nevěřící, hlavně myslící." Ano, hlavně myslící, to musí zabrat.

Co skutečně zajímavého a nového ale lidovci a Bělobrádek nabízejí? Vlastní existenci? Frázovité pravdy? To je hodně málo. I když na oslabenou pravici a podivné mladé strany, to ještě chvilku může stačit. Ale jen chviličku.