Starosta Londýna Johnson odmítl snahy zavádět v Británii prvky islámského práva šaría

Starosta Londýna Johnson odmítl snahy zavádět v Británii prvky islámského práva šaría Zdroj: ČTK

Starosta Londýna Johnson odmítl snahy zavádět v Británii prvky islámského práva šaría

Starosta britského hlavního města Londýna Boris Johnson se veřejně vyjádřil proti existenci paralelního islámského justičního systému (šaría) ve Velké Británii.  Přitom Johnson je dlouhodobě znám svým přátelským postojem k islámu a k propagaci pozitivního soužití s rozrůstající se muslimskou komunitou v zemi.

V reakci na snahu některých představitelů anglikánské církve hájit zavádění paralelního islámského justičního systému ve Velké Británii Boris Johnson v britském rádiu LBC odmítl uplatňování islámského práva i v soukromé sféře. Například v rodinném právu, kdy je podle islámského práva šaría výrazně znevýhodněna žena proti muži.

Johnson zdůraznil, že si před zákonem musí být všichni rovni a že je nepřijatelné, aby byl někdo znevýhodněn. Podle jeho názoru je existence jiného právního systému v rozporu s britskými hodnotami. Starosta Londýna dále vyjádřil znepokojení nad podporou některých představitelů anglikánské církve vzniku dvou právních systémů ve Velké Británii.

O rozsáhlejším zavedení některých prvků islámského práva šaría do britského zákonodárství se debatuje již delší dobu. V roce 2008 například tehdejší arcibiskup z Canterbury, Rowan Williams, prohlásil, že zavedení části islámského práva šaría do britského zákonodárství je nevyhnutelné.

Samozřejmě je otázkou, zda starosta Johnson nepoužil svá slova v rámci předvolební kampaně, která v Británii vrcholí před parlamentními volbami, které se uskuteční 2. května. I kdyby to tak ale bylo, jeho námitky jsou pravdivé.