Andrej Babiš

Andrej Babiš Zdroj: profimedia.cz

JIŘÍ X. DOLEŽAL: Sjezd ANO vrátil národu jistotu

Teprve nyní, po sjezdu hnutí ANO, vlašťovky demokracie na našem korupcí potemnělém národním nebi, se vše vrací do normálních kolejí. Babiše zvolili stejným počtem hlasů, jako volívali bolševiky.

Kim An Drej vyhrál volby o staronového předsedu jím vlastněného hnutí ANO přesně sto procenty hlasů. Jak prozradila Babišova Dnes, ze sto osmdesáti šesti hlasů jich sto osmdesát pět volilo jak na potvoru právě Babiše, a jeden byl neplatný. Jak později Babiš prozradil, on sám sebe nevolil - takže to je ten jeden neplatný hlas. Z platných jej ale volilo opravdu sto procent, STO PROCENT!

Když jsem se to dozvěděl, vyhrkly mi dojetím slzy štěstí a já si - byť to bylo shodou okolností v den mých padesátin - zase připadal jako nedospělý hošík.

Jako v dětství a mládí, jako za socialismu.

Od roku 1989 mne vždy po volbách trápily pochybnosti. Co to je, že premiérem je člověk, kterého volilo (třeba) třicet procent občanů? Jak je možné, že nám vládne někdo, koho jednomyslně nevolí všichni? Celých prvních pětadvacet let mého života byli předsedy Ústředního výboru KSČ takoví soudruzi, které zvolila opravdová většina. Sto procent, nebo třeba, když některý soudruh poslanec měl chřipku, tak devadesát devět a půl procenta. Tomu se dalo věřit!

I první polistopadové volby - kdy byl volen antikomunista Václav Havel prezidentem - proběhly tak, že se soudruzi poslanci rozhodli hlasovat, jak byli zvyklí za komunismu: Totiž na povel zvednout ruku. Proto i první postkomunistický prezident byl zvolen stoprocentním počtem hlasů. Pak ale všechno sklouzlo někam jinam, někam do chaosu, zmatku a snad i bordelu liberální demokracie, a jistoty byly v háji. Teprve nyní Andrej Babiš dokázal, že na předsedu jeho hnutí kandidoval tak nesporný kandidát, že dosáhl stejných procentních výsledků voleb jako třeba soudruzi Jakeš, Biĺak nebo Štěpán. Až Babiš je v našich porevolučních dějinách skutečně sjednocující osobností, proti které v jeho hnutí nikdo ani kandidovat nemůže, protože nikdo jinej tak dobrej tam neni.

Jediné, co mne mrzí, je, že se Andrej Babiš nevolil sám. Je to samozřejmě pro tohoto skromného, pravdomluvného a čestného člověka typické - netlačit se do popředí a sám sebe nevolit. My, jeho stoupenci, bychom ale rádi viděli, kdyby naplno přijal svou politickou zodpovědnost a pro budoucna volil v souladu s našimi představami. Aby volil toho nejlepšího, nejschopnějšího a nejperspektivnějšího - totiž sebe sama. Proto Andreje Babiše jménem všech jeho dlouhodobých fanoušků prosím, aby při příštích volbách volil Babiše i on. Nikdo lepší prostě na kandidátkách není.