Zdroj: Reuters, EPA, ČTK

ANDREA HOLOPOVÁ: Máte strach z teroristů a radikálů? Ozbrojte se, svoboda bez obrany je pomíjivá

Útoky ve Francii otřásly každým normálním člověkem. Mnoho lidí si pak položilo otázku: Jak se můžeme podobným situacím bránit? Nejjednodušší možností je prostě se ozbrojit. Jenže zatímco zločinci si zbraně opatří vždy, my ostatní k tomu potřebujeme povolení, ale i tato možnost se dá využít. Nespoléhejme jen na tajné služby a policii, nikdy totiž nevíme, zda se neocitneme v podobné situaci jako redaktoři Charlie Hebdo.

Teroristé zabili při střelbě v redakci a okolí časopisu Charlie Hebdo 12 lidí, další čtyři byli zavražděni v košer obchodě. Útočníky zneškodnila policie až po dvou dnech pátrání. Teroristům je strašně těžké se ubránit. Každopádně než se nechat zastřelit, má smysl se pokusit o obranu. Každý, kdo má v takové situaci u sebe zbraň, může zachránit svůj život, zabít vrahy a zachránit život druhým. Ostatně jeden statečný muž se pokusil teroristu v pařížských košer potravinách zastřelit, ale zbraň (byla útočníkova) selhala.

Žijeme v Evropě, která se chlubí mnoha svobodami. Lidi ale často zapomínají, že svoboda bez odpovědné obrany je pomíjivá.

Protože zbraň je důležitá pro sebeobranu, je právo na její držení v některých zemích nezadatelným ústavním právem, jako například v USA. Tam je právo držet a nosit zbraň zakotvenou v ústavě, hned v jejím druhém dodatku. Ten říká: „Dobře organizovaná domobrana je nezbytná pro bezpečnost svobodného státu, proto právo lidu držet a nosit zbraň nesmí být omezováno.“

Ve Švýcarsku má doma střelnou zbraň kvůli službě v armádě téměř každý muž a kriminalita je tam jedna z nejnižších na světě.

Ani u nás není získání oprávnění nosit zbraň těžké. K držení za účelem ochrany života potřebujeme zbrojní průkaz. Podmínkou je věk alespoň 21 let, složení odborné zkoušky, zdravotní způsobilost, bezúhonnost a zaplacení příslušných poplatků.

Někomu se může zdát držení zbraně v Evropě drsné a nesmyslné, jak ale vidíme, realita bývá někdy mimořádně krutá. Někdo si také může myslet, že nás vždy ochrání stát. To je ještě naivnější, policie není všude. My naopak musíme s obranou počítat téměř vždy.