Deset tisíc Maďarů protestovalo v neděli v Budapešti proti plánům vlády na zavedení nové internetové daně.

Deset tisíc Maďarů protestovalo v neděli v Budapešti proti plánům vlády na zavedení nové internetové daně. Zdroj: profimedia.cz

ANDREA HOLOPOVÁ: Stateční Maďaři se postavili proti nové internetové dani

Deset tisíc Maďarů protestovalo v neděli v Budapešti proti plánům vlády na zavedení nové internetové daně. Lidé se svolali přes Facebook. Maďarský příklad ukazuje, že lidé si nemusí nekonečné zvyšování daní nechat líbit.

Podle amerického deníku Wall Street Journal se stovky lidí sešly i v dalších maďarských městech. Podle organizátorů se celkem protestů zúčastnilo 20 až 40 tisíc lidí. Podle britské BBC demonstranti házeli vyřazené počítače na sídlo vládní strany FIDESZ a svítili svými mobilními telefony před budovou ministerstva hospodářství.

Facebooková stránka odpůrců nové daně má přes 220 tisíc fanoušků. Lidé se bouří, protože vláda premiéra Viktora Orbána chce zavést poplatek 150 forintů (17 korun) za každý gigabyte přenášených dat. Už dnes má přitom Maďarsko nejvyšší spotřební daně na světě – základní sazba DPH činí například až 27 procent.

Vláda v reakci na demonstraci částečně ustoupila a slíbila uplatnit u daně strop 700 forintů (78 korun) měsíčně. Kabinet si od nové daně slibuje vybrat ročně do státní kasy kolem 20 miliard forintů (2,2 miliardy korun).

Vůdce protestu Balazs Gulyas na demonstraci uvedl, že dává vládě 48 hodin na to, aby návrh zcela stáhla, jinak protesty budou pokračovat. Lhůta vyprší v úterý večer. Přes Facebook organizátoři svolávají mítink na úterní večer a demonstrace se plánuje zúčastnit 15 tisíc lidí.

Vláda Viktora Orbána má v parlamentu ale pohodlnou většinu. O žádné internetové dani ovšem před volbami nemluvili. Protesty veřejnosti jsou tak legitimní a revolta proti daním by měla mít podporu všech svobodomyslných lidí. Zmařit snahu vlády zdanit internet je totiž naprosto správný postup.