Když ekonomika neroste, změníme metodiku HDP - ilustrační foto

Když ekonomika neroste, změníme metodiku HDP - ilustrační foto Zdroj: Profimedia.cz

Když ekonomika neroste, změníme metodiku HDP a ona vzroste

Naše ekonomika sice už pět let neroste, ale na základě nového nařízení EU přepočítal Český statistický úřad hrubý domácí produkt směrem nahoru. Ten je teď větší dokonce o 5 procent, neboli o 200 miliard korun. Změnou ukazatele sice nezbohatneme, ale nejspíš odvedeme víc peněz ze státního rozpočtu do rozpočtu Unie.

Podle nařízení Evropské unie by měly své HDP přepočítat všechny státy podle nových standardů. Jak ale uvedl Český statistický úřad, „díky vysokému pracovnímu nasazení je ČR jedinou členskou zemí EU, která nový standard přijímá bez jakýchkoli výjimek“.

Například dřív se nákupy mobilů a počítačů a výdaje na vysoké školství započítávaly v ceně, za kterou byly pořízeny. Nově se budou započítávat „metodikou kapitalizace“ a zvýší se tak ukazatel HDP o stovky miliard.

Ekonom a rektor Vysoké školy CEVRO Institut profesor Josef Šíma k tomu pro Reflex.cz říká: „Je velkou otázkou, zda evropští statistici nejsou příliš optimističtí, když nově předpokládají, že výdaje na výzkum automaticky znamenají tvorbu nového hodnotného statku. Plýtvání, tolik typické pro postátněné systémy dotované vědy a školství, rozhodně nemůže být zdrojem růstu naší životní úrovně."

Ačkoliv změnou metodiky nezbohatneme, bude mít nový výpočet vliv na veřejné finance. Například sníží poměr deficitu státního rozpočtu k HDP. Při vyšším HDP budeme najednou snadněji plnit takzvané maastrichtské kritérium - deficit maximálně ve výši 3 procenta HDP.

Vzniká tak podezření, že novým výpočtem chce EU oklikou změkčit vlastní požadavky na deficity členských států.

Jak uvádí pro Reflex.cz ekonom Lukáš Kovanda z finanční skupiny Roklen: „Statistici přechod na nový standard ESA 2010 zdůvodňují snahou reagovat na vývoj ekonomiky a nové trendy. Je ovšem otázkou, zda by přechod na tento standard tak vehementně prosazovali také tehdy, když by celková čísla za HDP, za deficity či za zadlužení v poměru k HDP naopak zhoršoval."

I někteří fundovaní ekonomové míní, že jedním z prostředků, kterým se vlády po celém světě zvláště nyní, po období krize a táhlého hospodářského útlumu, budou chtít zlepšit obraz svých ekonomik, bude právě změna používané statistické metodiky. Jak říkal laureát ekonomické Nobelovy ceny Ronald Coase, když budete statistická data mučit dostatečně dlouho, nakonec se přiznají.“

Nový výpočet hrubého domácího produktu bude mít nejspíš vliv i na odvody České republiky do EU, které se odvozují právě z výše HDP. Když bude totiž HDP o 5 procent, neboli o 200 miliard vyšší, budeme do evropského rozpočtu platit asi o 2 miliardy korun víc.

Podle Šímy „je HDP z mnoha důvodů vysoce problematická veličina, jejíž význam by se neměl přeceňovat. Jakékoli nové sčítání hrušek s jablky a jakákoli sebesofistikovanější kouzla s čísly nemají reálný vliv na problémy dnešní hospodářské politiky, nesnižují nebezpečí vládního žití nad poměry a neodstraňují urgentní potřebu odstátnění velkých částí naší ekonomiky“.

Mohli bychom tak parafrázovat slavný výrok amerického prezidenta Ronalda Reagana: „Když to roste, zdaňte to, když to stále ještě roste, zregulujte to, když to přestane růst, změňte metodiku!"