JXD

JXD Zdroj: Marek Douša

JIŘÍ X. DOLEŽAL: Žid číslo 12

Zvažuji občanskoprávní žalobu krzevá újmy na pověsti na novináře a sestavovatele seznamů Adama B. Bartoše. Ve svém seznamu Židů v Česku mi totiž přidělil až potupné dvanácté místo!

Když vyšel první Bartošův seznam - seznam pravdoláskařů - tak nebyli jednotliví pravdoláskaři, zřejmě z důvodů politické korektnosti autora, označeni čísly. Proto jsem spokojeně konstatoval, že v seznamu jsem, a dál nic neřešil. Nyní, když Bartoš vydává svůj seznam Židů pod názvem „Dvorana židovské slávy“, od své pověstné korektnosti ustoupil a Židy čísluje. A na mne zůstalo skoro potupné dvanácté místo. Přitom každému čtenáři Reflexu je jasné, že jsem tak moc Žid a tak strašně moc sionista, že zasluhuji výrazně nižší pořadové číslo.

Dlouho jsem přemýšlel, jak se k celé věci postavit. Nemám rád dohadovačky na úřadech ani tahanice s jinými novináři, tak jsem zvažoval i možnost, že věc nechám být. Když jsem se však pečlivě podíval do zrcadla a zvážil všechna pro a proti, zjistil jsem, že musím něco udělat. Protože: Nos mám větší než zemský rabín, smrdím (buď židovinou, nebo česnekem) tak intenzivně, že se kvůli tomu se mnou rozvedla manželka, a lakomý jsem do té míry, že kálím výhradně na redakčních toaletách, abych doma ušetřil za toaletní papír.

Tohle všechno ukazuje, že nejsem nějaká trapná dvanáctka, ale že jsem Žid patřící do první pětice. Proto žádám Adama Bartoše o okamžité přečíslování směrem dopředu. A nevyhoví-li, budu se toho domáhat soudní cestou.