ČNB

ČNB Zdroj: profimedia.cz

ANDREA HOLOPOVÁ: Česká národní banka by se neměla snažit zvyšovat ceny

ČNB má podle české ústavy dbát o cenovou stabilitu. Nyní se však zdá, že centrální bankéři spíš bojují proti nízké inflaci a chtějí, aby ceny rostly o dvě procenta ročně, což nepředstavuje stabilitu, o kterou mají usilovat.

Když se loni oficiální míra inflace dostala k nule, rozhodla se Česká národní banka tvrdě zasáhnout. Nechala natisknout asi 200 miliard korun a nakoupila za ně cizí měny. Dosáhla tím růstu cen a došlo ke znehodnocení koruny. Kurz se vyšplhal z 26 na 27,5 korun za jedno euro.

Centrální bankéři ale pořád mluví o strachu z „deflace“ – poklesu cen. Viceguvernér Vladimír Tomšík dokonce tvrdí, že pro ekonomiku může být problém i „nízká“ míra inflace.

Centrální bankéři jistě mají svá odůvodnění, proč jim nízká inflace nebo pokles cen vadí. Ne všichni ekonomové ale sdílí jejich nelibost nad klesáním cen. Ekonom Lukáš Kovanda z Vysoké školy ekonomické k tomu říká: „Pokud nyní centrální bankéři začnou razantně bojovat nejen proti deflaci, ale i proti nízké inflaci, vzroste dále svévolnost a tím pádem rozpornost jejich konání, přičemž trh snadno může být právě vlivem vyšší míry arbitrárnosti pokřivován ještě citelněji.“ Jinými slovy, neměli bychom nechat na centrálních bankéřích, aby oni určovali, co je a co není nízká inflace.

Česká národní banka by neměla vymýšlet všelijaké metody jak zvyšovat ceny a měla by se pokorně držet toho, co říká ústava.