Bohuslav Sobotka, Andrej Babiš

Bohuslav Sobotka, Andrej Babiš Zdroj: Dan Materna / Mafra / Profimedia.cz

JAN JANDOUREK: Sobotka a Babiš řádí jako malí kluci. Ale s většími škodami

Bylo by dobré historii vládních koaličních podrazů na chvíli zastavit. Doba není dobrá, světová krize nezůstala bez následků, Rusko před branami, nemáme toho k řešení málo.

Koalice se už začíná hádat. Pan Sobotka s panem Babišem mají nějaký spor. Veřejnost zřejmě ani přesně nepochopí, o co jde, nejspíš o peníze. O jednu miliardu na něco, asi útlum nějakého dolu, který už nikdo nechce, protože na světě už není o uhlí takový zájem jako kdysi, když se kvůli němu vedly války.

Stojí to celé za to? Samozřejmě ne. Z hlediska racionální logiky běžného občana. Běžný občan nevidí rád, když se politici hádají.

Hádky k politice ale patří, protože se soupeří o moc. Nejvíc se hádají ti, kdo jsou si nejblíže, tedy koaliční partneři, protože právě proto, že jsou si blízko, bojují o podobný segment voličů. Dopadne to ale jako vždycky, totiž špatně. Každý člověk nadaný zdravým rozumem tuší, že i tato vláda jednou skončí a že je velmi pravděpodobné, že skončí předčasně. Jde jen o to, kdy to nastane.

Pan Babiš má možná dobrou náladu, protože preference jeho strany jsou vysoké. Riskovat ale kvůli tomu konec vlády a další šílenství předčasných voleb, to už by bylo moc. Dočkali bychom se toho, co už jsme zažili několikrát, další vlády takzvaných odborníků. Vláda Jana Fischera nás svou (možná úmyslnou) neschopností připravila o miliardy kvůli solárnímu tunelu. Rusnokova vláda byla Zemanova a jejím cílem bylo stát se trampolínou, z které se do politiky odrazí naftalínoví lidé postkomunistického střihu. Nevyšlo to, protože se nakonec kázalo, že demokracie přece jen funguje a že na některé opotřebované kluky z plakátu není občan přece jen zvědavý.

Bylo by ale nejspíš dobré už tu historii vládních koaličních podrazů na chvíli zastavit. Doba není dobrá, stále pociťujeme následky světové krize, Rusko se rozpíná, k řešení toho máme tedy víc než dost.