Kim Čong-un

Kim Čong-un Zdroj: Profimedia.cz

VILIAM BUCHERT: To je bláznivé – podle Čechů ohrožují mír stejně Severní Korea i USA

Stalinistická Severní Korea, kterou vede diktátor Kim Čong-un, a demokratické Spojené státy americké, jsou podle Čechů na stejné úrovni, pokud jde o ohrožení míru ve světě. Alespoň to plyne z průzkumu, který provedla organizace WIN/Gallup International ve spolupráci s britskou BBC.

Průzkum se uskutečnil v 65 zemích světa a u nás v případě ohrožení světového míru dopadl na prvním místě remízou. Podle 14 procent Čechů „devastuje“ mír stejnou měrou KLDR i Amerika. Na dalším místě je s deseti procenty Čína a pak s osmi procenty Rusko. Írán měl jen sedm procent. Američané jsou neoblíbení i v mnoha dalších zemích, například Řekové, Turci, Španělé či Argentinci, je považují za ještě daleko větší hrozbu, než my. Zajímavou výjimkou je v tomto směru Francie, o které se léta traduje, že její obyvatelé nemají Američany rádi. Jenže v zemi galského kohouta, která má levicového prezidenta, si myslí, že v současnosti nejvíce ohrožují mír Sýrie a Írán.

Z Ameriky se prostě stal celosvětový strašák. Pak je ale záhadou, proč právě Evropané v rámci NATO tak moc spoléhají na USA, pokud jde o zajištění naší bezpečnosti. Je totiž jasné, že Evropa nemá dostatečné vojenské, logistické a technologické kapacity, aby se v případě většího konfliktu dokázala sama ubránit. Nemluvě o české armádě, která je z tohoto pohledu stále bezvýznamnější. Jak se ale ukazuje, i mezi Čechy sílí antiamerikanismus a podle všeho ještě není na svém vrcholu. Protože dát na jednu úroveň Severní Koreu a USA, je skutečně bláznivé. 

V této souvislosti by bylo dobré připomenout, jaká smršť nadšení se strhla i v Česku, když v roce 2008 vyhrál v Americe prezidentské volby usměvavý muž s hlubokým hlasem, Barack Obama. Právě on měl být podle mnoha lidí „nositelem“ míru ve světě. Ostatně dostal v roce 2009 za nic i Nobelovu cenu míru. Důvod nesmyslného nadšení pro Obamu nepramenil ani u nás z jeho schopností a postojů, ale z nenávisti k jeho předchůdci George W. Bushovi, který zahájil války v Iráku a Afghánistánu.