Growshop

Growshop Zdroj: Reflex

JIŘÍ X. DOLEŽAL: Místo demonstrace za growshopy politická agitka

Konopní aktivisté prokázali, že i v krizi je jim přednější vlastní sebezviditelňování než rozumný přístup společnosti k marihuaně. Z demonstrace na podporu growshopů, kterou svolala Legalizace, se však vyklubala prezentace pirátské strany.

Loni v listopadu padnul rozsudek Nejvyššího soudu, judikát, podle kterého musí všechny nižší soudy soudit. V judikátu stojí, že je výslovně zakázáno prodávat dohromady zboží, které vytvoří ucelený řetězec od semínka konopí po joint marihuany. Na jaře se konopná scéna začala zajímat, co vlastně z judikátu plyne - a já úpěnlivě vyzýval aktivisty, aby od growshopářů dali dohromady peníze na právníky, že growshopy budou mít problém. Opíral jsem se při tom o rozbor advokáta Tomáše Sokola a vyjádření šéfa protidrogovky Jakuba Frydrycha. A vyzval jsem, ať growshopy přestanou prodávat ony „ucelené řetězce“.

Aktivisté bohužel žádné peníze na právníky nedali dohromady, growshopy téměř sortiment nezměnily, a v pondělí čtvrtého listopadu přišla razie. Postiženo bylo víc jak čtyřicet growshopů a policie zabavila obrovské kvantum pěstebních pomůcek.

Aktivisté z Legalizace, v čele s Robertem Veverkou, na sobotu 9. listopadu svolali demonstraci proti zátahu. Demonstrovat proti judikátu je sice divné, ale proč ne. V osm hodin, kdy demonstrace začínala, se na pražském Staromáku krčilo pár desítek aktivistů. Pak přijel soundsystém, objevil se pirát v pirátské uniformě s vycpaným papouškem a vlajkou, a najednou bylo jasné, že tam vlastně demonstruje Pirátská strana. Ta, za kterou Robert Veverka kandidoval v parlamentních volbách.

Poděkoval jsem proto panu Veverkovi za nabídku na demonstraci řečnit, a odmítl ji. Opravdu mi vadí, že si problém legalizace zneužívá jedna politická partaj ke svému sebezviditelňování. Ta demonstrace samozřejmě neměla nejmenší smysl od počátku, proti judikátu se nedá úspěšně demonstrovat, ale použít záminku zátahu na growshopy ke svolání akce na zviditelnění partaje mi přijde jako trochu přehnané.

Pak se pan Veverka chopil mikrofonu a oznámil, že za zátah může práce na zpřístupňování léčebného konopí nemocným. Tento paranoidní blud jsem několikrát zahlédl na Faceboooku a je stejně nesmyslný jako to, že nás práškují z letadel. Když ale podobná blbost zazní z úst údajného legalizačního aktivisty, je to opravdový malér. Konopní aktivisté se totiž svými bizarními stanovisky zcela paradoxně stávají závažnou překážkou k tomu, aby se nemocní lidé mohli legálně dostat k marihuaně.

Takže - z demonstrace na podporu growshopů se stal politický mejdánek Pirátů proti zpřístupnění léčebného konopí nemocným. Omluvte mne, jdu blejt.

Video placeholde
Demonstrace za growshopy • Reflex - Pavel Hofman