Babiš, Filip

Babiš, Filip Zdroj: Profimedia.cz

JIŘÍ X. DOLEŽAL: Volby vyhrála StB. Bez svého vědomí samozřejmě

Když se podíváme, zda ve volbách získal nějaký významný subjekt opravdu velký kus moci, dohledáme šokující zjištění, že tyto volby čtyřiadvacet let po převratu v podstatě vyhrála Státní bezpečnost. Strany vedené komunistickými agenty získaly pětatřicet procent.

Dvaadvacátého března 1991 na 14. schůzi Federálního shromáždění byla zveřejněna jména deseti poslanců FS jako registrovaných spolupracovníků StB. Mezi nimi i Vojtěch Filip, současný volební leader KSČM. Vojtěch Filip rozhodně popřel svoji spolupráci s StB; následně soud konstatoval, že Filip byl registrován bez svého vědomí na 1.správě FMV jako spolupracovník StB v kategorii ideový spolupracovník pod krycím jménem Falmer, a to od 16.dubna 1986 do roku 1990. Podle soudce totiž Filip nevěděl, že československá zahraniční rozvědka, pro kterou pracoval, organizačně patří pod Státní bezpečnost. V těchto volbách dostala Falmerem vedená KSČM 14,91 procent hlasů.

Pozitivním lustračním osvědčením se může pochlubit také majitel hnutí ANOfert Andrej Babiš, který byl veden jako agent Bureš. Slovenská media uvedla zajímavé podrobnosti o jeho spolupráci například z akcí Oko a Voják, i zprávu o tom, že agent Bureš docházel do konspiračního bytu. Vše ukazuje na vědomou spolupráci, svazek byl ale skartován a Babiš podal v Bratislavě žalobu, ve které spolupráci s StB popírá.

„Nebyl jsem agentem StB a svazek o spolupráci jsem nepodepsal. Pracovníci StB mě pouze několikrát kontaktovali kvůli mému zaměstnání v podnicích zahraničního obchodu, konkrétně jim šlo o dovoz syrských fosfátů,“ uvedl Babiš v prohlášení, když žalobu podal. Na jednání soudu se však nedostavil ani on, ani svědkové, co měli potvrdit jeho nevinu, zato Babiš opakovaně uvedl:  „Nikdy jsem vědomě s StB nespolupracoval." V těchto volbách dostalo Burešem vedené ANO 18,65 procent hlasů.

Když to spočítáme dohromady, zjistíme, že StB - ve dvou odlišných baleních podle potřeb spotřebitele - dohromady získala neuvěřitelných 33,5 procent platných voličských hlasů. Údajně vítězná ČSSD přitom měla směšných dvacet a půl procenta. Takže Státní bezpečnost se svými kandidátkami získala o třináct procent hlasů víc než oficiální vítěz voleb.

Je hezké, že třetina českých voličů volí čtvrt století po převratu Státní bezpečnost, a ještě hezčí je, že po čtvrt století demokracie je demokratickou cestou jako nejsilnější část nové sněmovny zvolena právě StB. Budiž nám útěchou, že byla zcela určitě zvolena bez svého vědomí, stejně jako pro ni zcela bez svého vědomí pracovali agenti Falmer s Burešem.