Babiš svou radost z výsledku rozhodně neskrývá.

Babiš svou radost z výsledku rozhodně neskrývá. Zdroj: Pavel Hofman

DANIEL KAISER: Babiš přišel, nakoupil, málem zvítězil

Hnutí ANO nasbíralo v sobotu odpoledne jen o pár procent hlasů méně než emeritní favorit, sociální demokracie, což z něj dělá de facto vítěze předčasných voleb.

Pokud povolební analýzy skutečně potvrdí, že se mu z významné části podařilo vyluxovat elektorát občanského tábora, je to zásadní zpráva pro jeho další politickou kariéru. Bude to totiž znamenat, že tzv. pravicovým voličům nevadí bývalý člen KSČ, důvodně podezřelý ze spolupráce se Státní Bezpečností, a - co je důležitější - oligarcha, jemuž se do politiky chtě nechtě bude míchat byznys. Už jen tímto faktem končí polistopadová dvacetiletka, kdy v pravicovější části české populace hrálo nezanedbatelnou roli antikomunistické cítění.

Andrej Babiš geniálně vyhmátl chvíli, kdy vstoupit do politiky: využil krize veřejného života a krize médií, vniknul do nich a pojistil si, že jeho obraz neurčila kritická rozprava o něm a o jeho programu, ale marketing. Optimálním scénářem teď z jeho hlediska musí být zmatek a předčasné volby, v nichž by za rok dva mohl už vyhrát i v absolutních číslech. Bude to velká zátěžová zkouška šikovnosti jeho politických soupeřů, charakteru spolustraníků (to jestli se začnou vynořovat některá fakta o A.B.) a samozřejmě různých figur veřejného života, jejichž náchylnost nebo aspoň neutralitu si pan Babiš různými příspěvky na klikající autobusy a hudební turné skupoval podobně, jako jeho zaměstnanci poslední Reflex.