Oldřich Bubeníček

Oldřich Bubeníček Zdroj: Karel Pešek / MF DNES / Profimedia

Jaký nástup komoušů? Vládnou nám dávno!

Po rekordním úspěchu i vítězství KSČM v krajských volbách a nástupu prvního oficiálně komunistického hejtmana Oldřicha Bubeníčka do funkce šéfa Ústeckého kraje se mluví o návratu komunistů k moci. Problém je, že ve skutečnosti nám komunisté vládnou dávno.

Ano, Bubeníček je kádr jak ze špatného seriálu Jaroslava Dietla: hrdý člen KSČ od dob normalizace sedmdesátých let a zastánce její tvrdé ideologické linie pracoval jako dělník ve sklárnách i jako krajský zpravodaj komunistických Haló novin. Vsadím se, že sedmnáctý listopad dodnes považuje za nejhorší den svého života. Příliš mnoho lidí tehdy šlo místo do hospody na Národní třídu.

I když: za vlády KSČ by zřejmě místo hejtmanem zůstal dělníkem. Komunisté měli dělníky ze všeho nejradši v továrnách, nejvyšší odměnou bývala milicionářská uniforma.

Teď se ovšem podívejme, koho Bubeníček ve funkci střídá: Janu Vaňhovou z ČSSD, někdejší družinářku a šéfku závodního výboru KSČ klášterecké základky. O ní se říká, že má jednu velkou politickou výhodu: zatímco kolem ní policie sbírá i její nejbližší lidi kvůli korupci s dotacemi EU, jí prý nic nehrozí, protože by nikdy nic nevymyslela – včetně leváren. Ostatně podívejte se jí do očí: vidíte tam cokoli zlého?

Ještě ošklivější než do Ústí nad Labem je ale pohled do Ostravy, snad i nepřekvapivě: když pijete metanol, nekončí to hezky. Až do letošních krajských voleb zde hejtmanské křeslo leštil kovaný komunista Jaroslav Palas, toho času v barvách ČSSD. Palas, jenž kdysi stěží dokončil střední zemědělskou školu, takže pak radši „vystudoval“ VUML, byl komunistou od osmdesátých až do devadesátých let, kdy si řekl, že kariérně lépe rozkvete v ČSSD. A že se nepletl!

Takže jaký návrat komunistů, když nám ve skutečnosti vládnou už dávno? Ano, můžete namítnout, že lidé jako Vaňhová či Palas nejsou komunisté, ale sociální demokraté. Pak se ale musíme ptát, čeho se na komunismu tolik bojíme: členské legitimace, nebo myšlení?

Protože například Vaňhová úřad řídila jako pravá soudružka: všude kolem se kradlo, zatímco se ona nechávala pro propagační účely fotit s rolemi toaletního papíru – vpravdě inovativní přístup k PR; snad si myslela, že ho je pořád ještě nedostatek. A právě Palas zase před časem přivedl skutečné komunisty na krajskou radnici, někteří zde doslova usedli do svých někdejších kanceláří. S exhejtmanem si samozřejmě náramně rozuměli.

Svým způsobem je vlastně Bubeníček lepší i čistší než lidé jako Palas či Vaňhová. Svou skutečnou politickou příslušnost nikdy neschovával za falešné barvy, takže každý ví, že by úřad nejradši řídil úplně sám a ostatní politické konkurenty pozavíral. Vaňhová se tváří jako velká demokratka, takže na politické konkurenty pošle svého druha a šoféra Romana Housku. Případně je zavře policie.

Ústecký kraj: Vše co potřebujete vědět před krajskými volbami 2020 >>>