Kamenice nad Lipou

Kamenice nad Lipou Zdroj: Jaroslav Šnajdr / MF DNES / Profimedia

Máte chuť na podzimní cyklovýlet? Vyražte za partyzány ke Kamenici nad Lipou

Zima se ještě něpřihlásila o slovo. Využijte toho a vyražte na pohodový cyklovýlet po okolí Kamenice nad Lipou zakončený průjezdem „Partyzánskou stezkou bratrství“.


Nenáročný výlet předhůřím Českomoravské Vrchoviny odstartujeme na náměstí v Kamenici nad Lipou, městě s více než sedmisetletou historií. Historickou dominantou Kamenice je renesanční zámek přestavěný v 16.století z původního hradu.

 

Zámek je celoročně přístupný a je v současnosti pod správou Uměleckoprůmyslového muzea. V jeho prostorách se nachází expozice uměleckého kovářství, hraček nebo historie Kamenice a jejího okolí. Součástí zámeckého areálu je i park, ve kterém se nachází „Kamenická lípa“, jejíž stáří se odhaduje podle některých pramenů až na 1000 let a jejíž kmen má obvod necelých 6 metrů.

 

Cykloklub obtížnost 2Cykloklub obtížnost 2|Reflex.cz

Náročnost:
mírně kopcovitá trasa

Délka:
37 km

Převýšení:
cca 400 metrů

Doporučené kolo:
trekingové, sjízdné i s croozery

 

Z náměstí v Kamenici vyjedeme po červené turistické značce (TZ), která vede souběžně s cyklotrasou č. 1184 směrem na Novou Ves a dále k hájovně Hřeben. Od hájovny pokračujeme po lesní cestě k rozcestí Staré Hutě, kde odbočíme na žlutou TZ a pokračujeme lesem k dětském letnímu táboru U Eustachů.

 

Na rozcestí u tábora opustíme žlutou TZ, po neznačené lesní silnici odbočíme vpravo a po několika kilometrech přejedeme přes silnici vedoucí mezi obcemi Těmice a Lidmaň pokračujeme po polní cestě vedoucí na okraji lesa k hájovně V Návozích. Zde odbočíme vpravo a po silnici dojedeme do obce Drahoňov.

 

Z Drahoňova pokračujeme dále po silnici přes Krumvald a Střítež do Božejova, kde si můžeme prohlédnout místní kostel sv. Jiří. Pokračujeme směrem na Vlásenice – Drbohlavy a dále až do obce Mezná. V Mezné se napojíme na modrou TZ, zvanou na počest regionální odbojové činnosti z konce 2.světové války „Partyzánská cesta bratrství“.

 

„Partyzánská cesta“ nás provede řídce obydlenou oblastí a hlubokými lesy přes samotu Barborka a osadu Drážďany až k hájovně Johanka, která je již co by kamenem dohodil od cíle výletu – Kamenice nad Lipou. 

 


Zobrazit místo Kamenice na větší mapě

 

Stáhněte si mapu ve formátu GPX nebo KML.

 

Přihlašte se do Cykloklubu Reflexu