Terezín

Terezín Zdroj: Profimedia.cz

Vyražte na kole do Terezína. Kolem hradů a zřícenin až k pevnosti s pochmurnou minulostí

Udělejte si nenáročný cyklovýlet rovinkami do Terezína. Cesta vede kouzelnými zákoutími meandrující Ohře a hradu Hazmburk.


Cyklovýlet rovinami Poohří začíná v městečku Libochovice, pyšnícím se stejnojmenným renesančním zámkem, původem ze 17.století. K zámku přiléhá park francouzského typu s fontánami a oranžerií. Zámek i zahrada jsou pro veřejnost otevřeny od začátku dubna do konce října.

 

Z náměstí 5.května v centru Libochovic se vydáme ulicí Dr. Vacka a po červené turistické značce (TZ) opustíme město směrem k hradu Hazmburk. Z rozcestí pod Hazmburkem vede na hrad prudká a místy velmi obtížně sjízdná cesta, pokud se však na hrad vyškrábeme, odměnou nám bude nádherný rozhled do kraje. Prohlídky hradu jsou možné jen v období duben – říjen.

 

Cykloklub obtížnost 1Cykloklub obtížnost 1|Reflex.cz

Náročnost:
lehká, rovinatá trasa

Délka:
46 km

Převýšení:
cca 250 metrů

Doporučené kolo:
trekingové

Od Hazmburku pokračujeme dále po červené TZ, až do obce Sedlec. Ze Sedlce pojedeme dále po silnici směrem na Úpohlavy a přes Želechovice do Siřejovic, v jejichž blízkosti se nachází zřícenina větrného mlýna holandského typu z poloviny 19.století.

 

Stále po silnici se přes Keblice a Nové Kopisty dostaneme do Terezína. Hlavní terezínská pevnost za války sloužila jako židovské ghetto a Malá pevnost byla věznicí pražského gestapa. Terezínské pevnosti odděluje řeka Ohře, podél níž se vydáme na zpáteční cestu do Libochovic. Přes Bohušovice nad Ohří a Brňany pojedeme Přírodním parkem Poohří do Brozan nad Ohří. V Brozanech se napojíme na červenou TZ a na dohled meandrující Ohře budeme pokračovat přes Hostěnice a Břežany nad Ohří do Budyně nad Ohří, kde můžeme navštívit místní vodní hrad z konce 15.století.

 

 

V současnosti se v prostorách hradu nachází Jandovo přírodovědné muzeum s vycpaným krokodýlem nilským nebo v Čechách ojedinělou expozici alchymistické dílny. Stále po červené TZ projedeme Budyňským lesem a podél Malé Ohře se postupně vrátíme do Libochovic.

 


Zobrazit místo Libochovice na větší mapě

 

Stáhněte si mapu ve formátu GPX nebo KML.

 

Přihlašte se do Cykloklubu Reflexu