Týnec nad Sázavou

Týnec nad Sázavou Zdroj: Profimedia.cz

Kdyby měl Karel Hynek Mácha kolo... Projeďte se po jeho stopách Posázavím

Romantický duch českého básníka na vás v Posázaví zavane na každém kroku. Projedete se zámeckým parkem u Konopiště, dále po stopách Karly Hynka Máchy k Sázavě a zpátky do Benešova.

 

Od benešovského nádraží vyrazíme po červené turistické značce (TZ) směrem na nedaleké Konopiště. První zmínky o hradu nad Zámeckým rybníkem pocházejí ze 14. století. V průběhu 18. a 19. století probíhaly na Konopišti rozsáhlé přestavby, které hrad změnily do dnešní, novogotické zámecké podoby.

 

Nedílnou součástí Konopiště jsou medvědi v hradním příkopu, nyní ho již druhým rokem obývá medvěd Brumbas přejmenovaný na Jiřího. Kromě medvědů nabízí Konopiště k prohlídce i spoustu cenných historických relikvií a uměleckých děl a za návštěvu stojí i nedaleká Růžová zahrada.

 

Cykloklub obtížnost 2Cykloklub obtížnost 2|Reflex.cz

Náročnost:
 lehká trasa

Délka: 42 km

Převýšení: cca 450 metrů

Doporučené kolo: MTB, možno i na trekingovém

 

Od Konopiště budeme pokračovat dále po červené TZ k Zámeckému rybníku, u něhož se napojíme na cyklotrasu č. 0063. Po ní dojedeme ke statku Chvojen a dále budeme pokračovat opět po červené TZ ke zřícenině hradu Kožlí. Hrad už připomíná jen velmi vzdáleně, jeho ruiny však přesvědčily k návštěvě Karla Hynka Máchu, sami tedy můžeme posoudit jeho genius loci.

 

Od Kožlí budeme pokračovat po červené TZ souběžně vedoucí s cyklotrasou č. 0063, po několika stech metrech červená značka odbočuje, naše cesta však vede po cyklotrase přes Václavice, Hrusice a Krusičany až do Týnce nad Sázavou. V Týnci je pro nás hlavním orientačním bodem nádraží, od kterého vyrazíme po silnici směrem ke Zbořenému Kostelci.

 

Pod zříceninou hradu opustíme silnici a odbočíme na červenou TZ vedoucí chatovými osadami po břehu Sázavy. V Nespekách se můžeme občerstvit v jedné z místních zájezdních hospod a pokračujeme dále po červené TZ přes Borovou Lhotu a Vysokou Lhotu až do Čerčan.

 

V Čerčanech u železničního mostu opustíme červenou značku a dále pojedeme podél Sázavy po zelené až do Poříčí nad Sázavou. V Poříčí nad Sázavou opustíme zelenou značku a proti proudu Konopišťského potoka pojedeme po červené TZ Měsíčním údolím, osadou Racek až zpět do zámeckého parku Konopiště. Z něj je už do cíle výletu v Benešově jen pár kilometrů.

 

 
Zobrazit místo Konopiště na větší mapě

 

Stáhněte si mapu ve formátu GPX nebo KML.


Přihlašte se do Cykloklubu Reflexu