Lenoch na gauči

Lenoch na gauči Zdroj: Profimedia.cz

Rozdejte si to s gaučovým démonem. Ultramaratonec Miloš Škorpil radí, jak se na jaře dokopat k běhání

Novoroční předsevzetí pomalu berou zasvé, jaro sice vystrkuje růžky, ale je ještě v nedohlednu, a doma na kanapi je tak dobře. Pustím telku, máma napeče pekáč buchet, co nám bude chybět? Nic, jen ten pekáč se najednou objeví tu na břiše, tu na bůčcích, možná by to přeci jen chtělo vyběhnout.

 

ROZDEJTE SI TO S GAUČOVÝM DÉMONEM, JARO JE PRO TO NEJLEPŠÍM OBDOBÍM
Novoroční předsevzetí pomalu berou za své, jaro sice vystrkuje růžky, ale je ještě v nedohlednu a doma na kanapi je tak dobře. Pustím telku, máma napeče pekáč buchet, co nám bude chybět? Nic, jen ten pekáč se najednou objeví tu na břiše, tu na bůčcích, možná by to přeci jen chtělo vyběhnout.
Možná jste si dali na Nový rok předsevzetí, že konečně po letech začnete běhat, ale zatím spíše utek´ skutek. Možná také, že už jste vyběhli, ale jako velká většina lidí jste po několika pokusech dát gauči vale zase na něm skončili. Možná vám vrtá hlavou: Kýho čerta, že Lojza s Máňou to vydrží a já ne. Je to samozřejmě v hlavě, ale také je to o tom, první týdny vydržet, i když vám to nepřináší takovou radost, takové vzletné pocity, o nichž píší jiní. Spíš vám to připadá jako děsná makačka a pruda, to vy přece nemáte zapotřebí.
I když jste to už určitě mnohokrát slyšeli, tak pravdou je, že: „Vydržať, vydržať, vydržat“. V prvotní fázi tréninku se většina začínajících běžců a běžkyň zabývá hlavně sama sebou, tím, co jim nejde a bohužel se čím dál tím více přesvědčují o tom, že jsou děsný polena, který se to v životě nenaučí.
4 kroky jak se vyběhnout z gauče
Pochvalte se
Změňte přístup k sobě. Neodsuzujte se, spíše si klepejte na rameno, že jste skvělí, že jste, i když vám to zatím nejde, zase vyběhli. Ono se to zlomí a najednou, aniž byste zaznamenali nějakou výraznou změnu, poběžíte a budete z toho mít dobrý pocit. Přesně takový, o němž píší a mluví ty tisíce lidí, co už běh dostal.
Pomoci vám může začínající jaro. Dlouhé zimní noci pomalu končí a pro běžce začíná opravdová sezóna. Příroda se probouzí – Béďo, jaro je tady, a běžec k tomu má opravdu velmi blízko. Má vše z první řady. „Nalejvaj´ se pupence, nalejvaj´ se mraky, a já nejsem pupenec ani mrak, nalejvám se taky. Pokud se ptáte, co vám chtěl autor touto citací naznačit, jako že je snad lepší si sednout do putyky než běhat, tak to ani náhodou, i když samozřejmě pitný režim je třeba při běhání dodržovat. Chtěl jsem tím jen říci, že když člověk na jaře vyběhne a vidí na každém kroku signály probouzející se přírody, tak ho to natolik naplní, že se bude na každý další trénink těšit a bude mu líto, když se mu to náhodou některý den nepovede.
Odměňte se
Už se vám povedlo uběhnout pár kilometrů? Už se při každém výběhu netrápíte od startu až do cíle? Už běháte několik dnů v týdnu? Pak přichází doba, kdy je třeba se odměnit.
Většina začátečníků začíná běhat v tom, co doma vyštrachá ze skříně, co tam již léta leželo ladem. Prostě nějaké ty křusky či škorně, nějaké ty fusky, trencle, trika, tepláky a bundy z dob studií či mladického sportování. Tyhle věci už splnily svůj účel, teď nastává doba doplnit běžecký šatník. Koupit nové boty – že nevíte jak je vybrat? Není nic lehčího. Nevíte, jak se obléknout, co je na běhání vhodné? Poradíme vám. Pravda, tohle trošku zavonělo sebereklamou, pravdou však zůstává, že je dobré se za to, co jste už dokázali, odměnit. Ženy ocení pěkné běžecké hadříky a k nim barevně padnoucí běžecké botky. Pánové zas kromě běžeckého oblečení, taky se chtějí líbit, ocení nějaký ten technický doplněk ve formě sportovních hodinek ať už s GPS, měřením tepové frekvence, či bez něj. Fakt, ale je, že to dnes ocení i holky.
Potřebujete k běhu muziku? Žádný problém, vyberte si a poslouchejte při běhu takovou, která vám pomůže řídit tempo běhu nebo vás odvede daleko za hranice reality. Prostě cokoliv cítíte, že vám může pomoci při vašem běhání, tak po tom šáhněte a dopřejte si to. Běhejte a užívejte si to s plnou parádou, o tom především běhání je – o radosti, odreagování, o hledání, o…
Vyzkoušejte si nové trasy a experimentujte, a běh vás probudí k novému životu
Už vás přestalo bavit běhat pořád dokola kolem vašeho bloku, v parku, prostě v nejbližším okolí vašeho domova? Jaro je velmi dobrým obdobím k hledání nových běžeckých tras a věřte, že běhat se dá skutečně všude. Sedněte do nejbližší tramvaje, autobusu, vlaku a odjeďte třeba 10 kilometrů a pak si to namiřte pěkně po svých domů. Podívejte se do turistických map. Všechny cesty, po niž chodí turisté či jezdí cyklisté jsou vhodné i pro běžce. Experimentujte a vymýšlejte za běhu a běh vám to vrátí tím, že se přestanete obávat, coby kdyby a odvážíte se experimentovat i v běžném životě. Běh vás doslova a do písmene zrodí k novému životu.
Běhali jste dosud jen sami? Nové impulzy vám dodá běhání s jinými
Běhání je úžasné v tom, že člověk může běhat sám, že k běhání v podstatě nikoho dalšího nepotřebuje. Na druhou stranu je člověk společenský tvor a občas zatouží po někom, kdo propadl stejné vášni jako on. Vašemu běhání, zejména, když máte pocit, že vám to moc nejde či přestává jít, poskytne nový rozměr, když si zaběháte ve skupině. Skvěle k tomu můžete využít Běžecké kroužky Běžecké školy či běžecká soustředění či Footcamp.
Všechny finalistky PIM Women´s Challenge 2011 a 2012 vám řeknou, jak jim změnilo život, že byly vybrány mezi vybrané. To však byl „jen" ten prvotní impuls. Mnohem víc jim pomáhalo a pomáhá, že se z nich vytvořil tým, který táhne za jeden provaz. Ostatně v sobotu ve Kbelích to zase potvrdily.
Nenašli jste na stránkách Běžecké školy žádný běžecký kroužek, který byste mohli využít a rádi byste občas vyběhli ve skupince? Žádný problém, napište nám, staňte se vedoucím nového běžeckého kroužku a je to!

Možná jste si dali na Nový rok předsevzetí, že konečně po letech začnete běhat, ale zatím spíše utek´ skutek. Možná také, že už jste vyběhli, ale jako velká většina lidí jste po několika pokusech dát gauči vale na něm zase skončili.

I když jste to už určitě mnohokrát slyšeli, tak pravdou je, že: „Vydržať, vydržať, vydržať“. V prvotní fázi tréninku se většina začínajících běžců a běžkyň zabývá hlavně sama sebou, tím, co jim nejde a bohužel se čím dál tím více přesvědčují o tom, že jsou děsný polena, která se to v životě nenaučí.

4 kroky jak se vyběhnout z gauče

1. Pochvalte se

Změňte přístup k sobě. Neodsuzujte se, spíše si klepejte na rameno, že jste skvělí, že jste, i když vám to zatím nejde, zase vyběhli. Ono se to zlomí a najednou, aniž byste zaznamenali nějakou výraznou změnu, poběžíte a budete z toho mít dobrý pocit. Přesně takový, o němž píší a mluví ty tisíce lidí, co už běh dostal.

Pomoci vám může začínající jaro. Dlouhé zimní noci pomalu končí a pro běžce začíná opravdová sezóna. Příroda se probouzí – Béďo, jaro je tady, a běžec k tomu má opravdu velmi blízko. Má vše z první řady. „Nalejvaj´ se pupence, nalejvaj´ se mraky, a já nejsem pupenec ani mrak, nalejvám se taky.

Pokud se ptáte, co vám chtěl autor touto citací naznačit, jako že je snad lepší si sednout do putyky než běhat, tak to ani náhodou, i když samozřejmě pitný režim je třeba při běhání dodržovat. Chtěl jsem tím jen říci, že když člověk na jaře vyběhne a vidí na každém kroku signály probouzející se přírody, tak ho to natolik naplní, že se bude na každý další trénink těšit a bude mu líto, když se mu to náhodou některý den nepovede.

2. Odměňte se

Už se vám povedlo uběhnout pár kilometrů? Už se při každém výběhu netrápíte od startu až do cíle? Už běháte několik dnů v týdnu? Pak přichází doba, kdy je třeba se odměnit.

Většina začátečníků začíná běhat v tom, co doma vyštrachá ze skříně, co tam již léta leželo ladem. Prostě nějaké ty křusky či škorně, nějaké ty fusky, trencle, trika, tepláky a bundy z dob studií či mladického sportování. Tyhle věci už splnily svůj účel, teď nastává doba doplnit běžecký šatník. Ženy ocení pěkné běžecké hadříky a k nim barevně padnoucí běžecké botky. Pánové zas kromě běžeckého oblečení (taky se chtějí líbit) ocení nějaký ten technický doplněk ve formě sportovních hodinek, ať už s GPS, měřením tepové frekvence, či bez něj. Fakt ale je, že to dnes ocení i holky.

Potřebujete k běhu muziku? Žádný problém. Vyberte si a poslouchejte při běhu takovou, která vám pomůže řídit tempo běhu nebo vás odvede daleko za hranice reality. Prostě cokoliv cítíte, že vám může pomoci při vašem běhání, tak po tom šáhněte a dopřejte si to. Běhejte a užívejte si to s plnou parádou, o tom především běhání je – o radosti, odreagování, o hledání, o…

3. Vyzkoušejte si nové trasy a experimentujte, a běh vás probudí k novému životu

Už vás přestalo bavit běhat pořád dokola kolem vašeho bloku, v parku, prostě v nejbližším okolí vašeho domova? Jaro je velmi dobrým obdobím k hledání nových běžeckých tras a věřte, že běhat se dá skutečně všude. Sedněte do nejbližší tramvaje, autobusu, vlaku a odjeďte třeba 10 kilometrů a pak si to namiřte pěkně po svých domů. Podívejte se do turistických map. Všechny cesty, po niž chodí turisté či jezdí cyklisté jsou vhodné i pro běžce.

Experimentujte a vymýšlejte za běhu a běh vám to vrátí tím, že se přestanete obávat, coby kdyby a odvážíte se experimentovat i v běžném životě. Běh vás doslova a do písmene zrodí k novému životu.

4. Běhali jste dosud jen sami? Nové impulzy vám dodá běhání s jinými

Běhání je úžasné v tom, že člověk může běhat sám, že k běhání v podstatě nikoho dalšího nepotřebuje. Na druhou stranu je člověk společenský tvor a občas zatouží po někom, kdo propadl stejné vášni jako on. Vašemu běhání, zejména, když máte pocit, že vám to moc nejde či přestává jít, poskytne nový rozměr, když si zaběháte ve skupině. Skvěle k tomu můžete využít pravidelné nedělní tréninky Běžeckého klubu Reflexu, Běžecké kroužky Běžecké školy, běžecká soustředění nebo Footcamp.

Všechny finalistky PIM Women´s Challenge 2011 a 2012 vám řeknou, jak jim změnilo život, že byly vybrány mezi vybrané. To však byl „jen" ten prvotní impuls. Mnohem víc jim pomáhalo a pomáhá, že se z nich vytvořil tým, který táhne za jeden provaz. Ostatně v sobotu ve Kbelích to zase potvrdily.

Článek byl publikován na webu www.bezeckaskola.cz.