Video placeholde

Dědictví jako temný mocenský boj. Seriál Arvingerne ukazuje prohnilost spořádané dánské rodiny

Tým Kamily Zlatuškové, někdejší kreativní producentky České televize a proděkanky FAMU, vybudoval letos na začátku května nový festival, brněnský SERIAL KILLER, věnovaný seriálům v televizi i na internetu. Jedním z hlavních pilířů programu byl fokus na současnou seriálovou velmoc, Dánsko. Proto se v Brně — mimo jiné – promítaly první dva díly ibsenovsky hlubokého, lehounkou rukou natočeného rodinného dramatu DĚDICTVÍ. O něm je tento nový díl pravidelného videopořadu Reflexu, Seroš X.

Silnou stránkou seriálu Dědictví, z jehož tří řad se v Brně na velkém plátně promítaly dva díly, je, že se soustřeďuje na příběh, nikoli na akci. Obalený slupkou dánského pohodičkového „hygge“ mluví o bolestných osobních tématech současnosti, na která byste v „normálních“ „vztahových“ seriálech nikdy nepomysleli.

Řeší osamělé čtyřicátnice, které se příliš věnují kariéře, a jsou tudíž zoufale samy. Otevírá psychické rány starých žen, jež kdysi dávno daly své děti k adopci, protože se chtěly „věnovat své tvorbě“. Řeší muže, kteří svou hamižnost a rozbujelé ego dovedně skrývají za tváří beránků... A tak dále a tak dále: v rozvětvené, mnohogenerační rodině, jíž v prvním díle umírá nejstarší členka – slavná sochařka –, najdete sobce, kariéristy i obyčejné holky odvedle. Ostatně právě chudá květinářka hned na začátku zdědí obrovské rodinné sídlo a – tím celý vztahový kolotoč začíná.

Přesným hereckým výkonům v Dědictví vévodí dánská hvězda Trine Dyrholmová, která svou kariéru už dávno neomezuje jen na rodný kraj – například v režii Italky Susanny Nicchiarelliové si teď zahrála zpěvačku Nico. Obecně je pak seriál ovlivněn dánským filmařským manifestem Dogma — právě Trine Dyrholmová ostatně také hrála v kultovním „dogmatickém“ filmu, v Rodinné oslavě Thomase Vinterberga. Obecně je pak na Dědictví zásadní to, co už dávno víme: že cesta k seriálovému úspěchu vede přes silné postavy a dobrý scénář. Příjemné sledování vám přeje Seroš X.