Nicholas Collon

Nicholas Collon Zdroj: nicholascollon.co.uk

Orchestr osmadvacetiletého dirigenta hraje jako hudební přehrávač

Éra lidí se sluchátky v uších je v plném proudu. Hudba je součástí našich životů jako nikdy předtím. Teď přichází projekt Nicholase Collona, osmadvacetiletého dirigenta, který se svým orchestrem hraje ve stylu přehrávače iPod Shuffle.

iPod Shuffle je maličkaté zařízení, jež se dá napěchovat hodinami hudby. Shuffle ale nemá displej – nevíte tedy, jaká písnička bude následovat.
Pokud vám výběr nesedne, stačí s iPodem jen zatřepat a on vám vybere jinou. Že se vám hudba nelíbí, to se asi nestane, ostatně si ji do iPodu nahráváte sami. Jen nemusíte mít vždy náladu na to, co vám iPod vybere.

 

Mladý dirigent Collon vymyslel projekt, při němž orchestr pod jeho taktovkou hraje skladby počínaje Mozartem přes jazz až po současné hitovky. V praxi to vypadá tak, že v hledišti máte malé děti, kterým zahrajete něco podle jejich gusta. Pak jako by s orchestrem někdo zatřepal a změní žánr pro teenagery. Takhle se to opakuje, dokud není konec.

 

 

Publikum pak odchází se svým šálkem kávy, ale zároveň obohaceno o žánry, jež poslouchají ostatní. Ti, s nimiž se setkáváme každý den. Naše uši se tak mohou stát tolerantnější — a až bude příště někdo v metru poslouchat iPod příliš nahlas, vy už s ním nebudete muset třepat, aby změnil hudební styl nebo to alespoň ztlumil.