SlutWalk

SlutWalk Zdroj: Flickr - Rhettwp/CC BY-SA

Šlapky začaly demonstrovat po celém světě

V českém jazyce má slovo šlapka původní význam zcela jiný. Stejně tak v angličtině slovo slut (šlapka) dříve znamenalo něco úplně jiného než dnes. Proto se feministky z celého světa rozhodly, že toto slovo očistí.

Minulý týden se v britském Newcastlu, Edinburghu a Glasgowě uskutečnil takzvaný SlutWalk neboli pochod šlapek. Navazuje tak na SlutWalky v Torontu či Melbournu, kde se určitá skupina feministek rozhodla, že očistí slovo „šlapka“ a zároveň tak zdůrazní pár ze svých novodobých, feministických zásad.To ještě netušily, že tím rozdělí feminismus na dva tábory a zároveň rozpoutají globální pochod šlapek.

 

Proč se nějaké ženy vlastně samy nazývají šlapkami? Vysvětlení můžeme najít třeba v nápisech, kterými demonstrující dámy mávají nad hlavou, či v heslech, jež vykřikují. Například nápis: „Přestaňte mi říkat, jak se nemám nechat znásilnit. Řekněte mužům, ať neznásilňují!“ zdůrazňuje jejich pointu dostatečně.

 

Celý SlutWalk odstartoval strážník, jenž dělal jednu ze svých obchůzek, kde vysvětloval ženám, jak předejít znásilnění. Při jeho výroku, že by si ženy měly dávat pozor na to, jak jsou oblékané, jak voní, a především, aby nevypadaly jako šlapky, se teprve šestnáctiletá Liz Grayová rozhodla založit tento pochod, čímž se pasovala na vrchní šlapku. Je to nejnovější kapitola moderních feministek, které si svým chováním vysloužily distanc zbylého feministického hnutí.

 

 

Oblékají se doslova „jako šlapky“, vykřikují hesla typu: „Sex je od toho, aby ho lidé dělali spolu, ne, aby ho někdo dělal někomu ...“ Nadávají na náboženství, protože Bůh prý „sere na všechno, když dopustí znásilnění“, a celkový podtext tohoto pochodu, jenž se nese v duchu, že muži jsou prasáci, kteří když vidí holku v krátké sukni, zmalovanou a samu, ji ihned znásilní, je poněkud ukvapený. Nutno podotknout, že většiny znásilnění se dopustí muž, jenž svou oběť nějak zná, či k ní má dokonce blízko. Nesmíme ani opomíjet fakt, že většina znásilněných žen na sobě v tu osudnou chvíli má zrovna džíny či jiné kalhoty.

 

Neodpustím si zmínku o facebookových stránkách SlutWalku, na nichž stojí velice vtipný komentář uživatelky, která se pochodu šlapek zúčastnila. Uživatelka Vicky Vampick Lythová napsala: „Když jsme šly s pár holkama ze SlutWalku na přilehlý Green Festival, policajt nám řekl, že dovnitř nesmíme, protože jsme oblečené jako kurvy. Což jen dokazuje, jak jsou muži zaujatí.“

Závěrečný obrázek si už jistě uděláte sami ...