Uganda

Uganda Zdroj: Eliz Pierr / CC BY-SA

Uganda konečně zvažuje zrušení trestu smrti pro homosexuály

Legislativa Davida Bahatiho, která zakazuje a potlačuje jakýkoliv náznak homosexuality, jejž následně trestá smrtí, by se mohla dočkat zmírnění. Přispěl k tomu i Barack Obama.

Když před osmnácti měsíci vyšla legislativa nařizující popravu občanů, kteří budou homosexuálně aktivní, vzbudila ve světě veliký rozruch. V samotné Ugandě se však o její změně začalo mluvit až nedávno, když do dění vstoupil i americký prezident Obama.
Až tento týden David Bahati prohlásil, že pokud výbory, jež dostaly zákon k přestudování, doporučí odstranění trestu smrti, tak se prý přizpůsobí.

 

 

Trest smrti by pak platil pouze pro lidi, kteří spáchají znásilnění stejného pohlaví nebo budou sexuálně aktivními homosexuály, nakaženi virem HIV. Ugandský parlament by měl odhlasovat finální podobu zákona do dvanáctého května. Zdali poslechnou celý svět, včetně Baraka Obamy, se ukáže až tehdy. Do té doby je to v Ugandě jako z písničky od Vypsané Fixy: „... Uganda Uganda, není to sranda ...“

 

Smutné je, že obyvatelé Ugandy si údajně začali nevšedně všímat gayů a lesbiček, jež sami pronásledují či jim jakkoliv ztěžují život, aniž by legislativa byla vůbec odhlasována. Zatímco Západ se homosexuálům otevírá, přijímá je a dává jim možnost sňatku, v „Ugandě Ugandě“, kde to není žádná sranda, dělají pravý opak.