Andranik Soghojan je podle obžaloby takzvaným "vorem v zákoně", tedy kriminální autoritou, která v Česku urovnává zločinecké spory.

Andranik Soghojan je podle obžaloby takzvaným "vorem v zákoně", tedy kriminální autoritou, která v Česku urovnává zločinecké spory. Zdroj: Blesk

Ruskojazyčná mafie v Česku: „Vor v zakoně“ byl osvobozen

Městský soud v Praze dnes zatím nepravomocně osvobodil Andranika Soghojana, podle žalobce a policistů tzv. Vora v zakoně (v ČR nejvyšší autoritu většiny zločineckých skupin ze zemí bývalého Sovětského svazu), který si měl objednat vraždu arménského podnikatele. Kvůli nedůvěryhodnému svědkovi obžaloby tak nabral zatím nejzásadnější soudní proces v České republice s cizojazyčnou mafií nečekaný obrat.

 

Tento soudní případ je přitom sledován nejen v rámci ČR s velkým napětím, neboť právě jeho výsledek nastaví mantinely zahraničním nelegálním a zločineckým uskupením, jež operují na našem území. Navíc právě ruskojazyčné skupiny jsou dlouhodobě policií považovány za nejnebezpečnější.

 

Křišťálová LupaKřišťálová Lupa|Reflex.czVraždu podnikatele, který mu neodevzdal povinný „desátek“, což je ve zločineckých strukturách totéž, co veřejně vyťatý políček právě Vorovi, si podle obžaloby Soghojan objednal v roce 2007. Vrah tehdy omylem usmrtil řidiče společnosti Sazka, který řídil podobné auto Bentley jako zamýšlený cíl. Objednaný vrah také v centru Prahy pobodal dalšího muže. V přípravě vraždy Arména měl pak Soghojan za pomoci dalších obžalovaných pokračovat i dál.

 

Kromě Soghojana byli obvinění zproštěni i další tři muži – Gilani Alijev, Arsen Kakosjan a Roman Melkonjan. Magomedu Alijevovi, který má české občanství, soud uložil tři a půl roku ve vězení za vydírání. Soghojanův pobočník Arsen Arakeljanov dostal 18 měsíců za nedovolené ozbrojování a padělání řidičského průkazu.

 

Hlasujte pro Reflex.cz ve finále Křišťálové Lupy 2010. Děkujeme.