Maturanti počas písomných testov zo slovenčiny.

Maturanti počas písomných testov zo slovenčiny. Zdroj: SITA

Test státních maturit = maturita s jistotou. Spěje to k popravě

V pondělí proběhl test státních maturit, tedy maturit na nečisto. Dělal jsem ho a opravdu nechápu, kdo s tímto testem mohl mít problém a proč je kolem toho tolik povyku. Jediné schopnosti, které test vyžaduje, jsou totiž čtení a psaní. Vše dokonce vypadá na to, že maturita bude v Česku „popravena“.

 

Například z literatury, kterou se žák učí osm let, nepadla v nižší úrovni ani jedna otázka. Ve vyšší úrovni jich padlo jen pět. Jediné pokrytí literatury tedy budou pracovní listy. Pracovní listy fungují následujícím způsobem: žák si vybere 20 knížek, z nichž si pak vylosuje ukázku. Ukázku následně rozebere  - bude hovořit o autorovi, o kontextu díla, rozebere autorův jazyk, charakterizuje hlavní postavy, atd. Tato suma požadovaných znalostí literatury je ale značně neadekvátní vzhledem k tomu, kolik času se literaturou na hodinách češtiny tráví.

 

V didaktickém testu nalezneme pouze rutinní analýzy textu, cvičení ve stylu poznejte pravopisnou chybu (výkend) a volitelný slohový útvar (můžete si vybrat pracovní postup, úvahu, vyprávění, atd.) na 200 slov, který musíte splnit pouze formálně a pravopisně. Obsah nikoho nezajímá! Na co tedy ty hodiny slohu?. Čekal jsem, že ten kdo si vybral vyšší úroveň, což si z mého gymnázia na doporučení vedení nevybral nikdo, bude mluvit jinak. Ale ne. I vyšší úroveň maturity je pro blbce. Moje přítelkyně při vyšší maturitě z češtiny dokonce „usnula“.

 

Anglická část státních maturit je snad ještě jednodušší. Zvolil jsem nižší úroveň. Neměl jsem důvod volit vyšší. Jistý jsem si nebyl maximálně u jediné otázky, zbytek bych měl mít správně. Pokud tedy odmaturujete z nižší angličtiny, nejspíše se anglicky jakž takž domluvíte a budete umět napsat jednoduchý dopis vašemu „penfriendovi“. Ale nic víc.

 

K modelu amerického školství, kde má každý maturitu, ale nikdo nic neumí, se Česká republika přibližuje rychleji a rychleji. I teď má maturita malou váhu. Při výběru zaměstnání je dnes maturita povinnost, ne výhoda. Pomyslný soudní proces s maturitou tedy zdárně spěje k popravě a se zavedením státních maturit se pojem maturita, kdysi známý jako „zkouška dospělosti“, vyprázdní úplně.

 

Autor je student gymnázia