V červnu nás čeká deštivé počasí.

V červnu nás čeká deštivé počasí. Zdroj: Ondřej Požár

Proč tolik prší? Čísla meteorologů hovoří o velkých výkyvech

Odborníci nemají rádi zjednodušené soudy o počasí a klimatu, požadují srovnání s dlouhodobými daty. Většina z nich však uznává, že klima se mění a právě procházíme dobou větších extrémů, které ovlivňují to, co zažíváme. Nesouvisí to však s diskusí, kterou vede Václav Klaus - ten se pře o to, jak klima ovlivňuje či neovlivňuje člověk. Ale při pohledu na současnou oblohu a vytrvalý déšť jsou čísla skutečně zajímavá.

 

Podle údajů Českého hydrometeorologického ústavu, které nezpochybňuje nikdo, procházíme letos obdobím velkých výkyvů, zejména pokud jde o srážky. Vývoj se v tomto případě porovnává s dlouhodobým normálem z let 1961 až 1990, protože vědci považují až tak dlouhý cyklus měření za průkazný. Co tedy zatím letos naměřili? Při studiu čísel se zatažené obloze nedivíte.

 

Například průměrný úhrn srážek se podle letošních jednotlivých měsíců od dlouhodobého normálu z let 1961 až 1990 značně liší. Například za leden o +39 procent, duben sice jen +1%, ale květen přinesl +81%, červenec +49% a v srpnu byl zaznamenaný letošní rekord, kdy napršelo o 92 procent více než je normál. V září to zatím také vypadá na značně plusová čísla. Méně srážek oproti normálu bylo pouze v únoru (-32%), březnu (-16%) a v červnu (-12%). Pokud se situace radikálně nezmění, tak by právě rok 2010 mohl přinést jeden z největších srážkových výkyvů posledních let. Proč?

 

Křišťálová LupaKřišťálová Lupa|Reflex.czNapříklad celkový úhrn srážek nebyl v uplynulých letech od normálu nijak dramaticky odlišný. Zde jsou čísla. Za rok 2009 bylo zaznamenáno srážek o 10 procent více, v roce 2008 naopak o 8 procent méně, v roce 2007 o 12 procent více a třeba v roce 2006 jen o pět procent více. Suchý byl naopak rok 2003, kdy to bylo srážek o 23% méně. Není asi překvapivé, že v roce 2002, kdy Česko postihly obrovské povodně, bylo srážek až o 29 procent více než je dlouhodobý normál.

 

 

To samé ukazují čísla z letošního července a srpna z Libereckého a Ústeckého kraje, kde byly rozsáhlé záplavy. Na Ústecku bylo v červenci úhrnných srážek o 90 procent více, než je normál a v srpnu dokonce o 170 procent. Na Liberecku v červenci o 35 procent více, ale v srpnu až o neuvěřitelných +235%. To je vysvětlení, co se tam pak odehrávalo.

 

A jaké bude tedy u nás počasí? Meteorologové a klimatologové už několik let upozorňují (zdá se, že veřejnost to odmítá ale vážněji vnímat), že máme počítat s extrémními výkyvy, jak pokud jde o teploty, tak o srážky. Klídek už v tomto směru byl…

 

Zaujal vás tento článek? Podpořte nás v anketě Křišťálová Lupa 2010 v kategorii Média - všeobecná. Děkujeme.

 

(Podrobné informace o počasí najdete na stránce Českého hydrometeorologického ústavu www.chmi.cz)