Potěšení z nahoty

Potěšení z nahoty Zdroj: Karel Novák

Když se Češi nudili. Za minulého režimu někteří z nás v nudismu nalézali svobodu a přirozenost

S naturismem prožil fotograf Karel Novák nejlepší léta. Věnoval mu celý svůj profesní život. „Cestu k harmonii spojenou s respektem k přírodě“ objevil náhodou na dovolené v NDR v roce 1962, naturisty přestal fotit až na konci století, kdy se nahé lidské tělo stalo v dříve tak prudérní evropské společnosti zcela běžným jevem. Jeho unikátní monografie právě vychází v nakladatelství Big Boss.

Naturismus v bývalém Československu zažil zlatý věk v osmdesátých letech. Kolem Prahy byla asi nejznámějším místem setkávání „naháčů“ neoficiální pláž u rybníka na Šeberově, první nudapláž na Moravě pak založil fotograf Karel Novák v Prostějově. Být opálený bez pruhů od plavek se stalo módou i proto, že to v sobě neslo jakýsi spiklenecký moment, pocit svobody a snad i protestu proti režimu. Po listopadu 1989 však naturistické hnutí přestalo být pro většinovou společnost přitažlivé a dnes se mu už u nás nevěnuje více než několik skupinek nadšenců. Dovolím si tvrdit, že na porno se dnes dívá každý druhý Čech, ale kolik z nás bylo letos na nudapláži?

Přirozeně

Rapper Vladimir 518, spolumajitel nakladatelství Big Boss, o vzniku právě vycházející naturistické monografie Karla Nováka Přirozeně říká: „Postupně jsem začal zjišťovat, že za naturistickým hnutím je celá filozofie, že to není jenom o svlékání, ale především o souznění s přírodou. A že v jejich podání má nahota i filozofický rozměr… Udělali jsme kapitolu do Kmenů, ale pořád jsem si říkal, že tohle téma by si zasloužilo vlastní knihu, což se nyní povedlo.“

Karel Novák, jehož některé snímky otiskl Reflex již před dvěma lety u příležitosti brněnské výstavy, o svém prvním setkání s naturismem na jedné z baltských pláží tehdejší NDR v roce 1962 píše: „Narazil jsem na pláž s nápisem FKK (Freikörperkultur – kultura svobodného, volného těla), na které se opalovali, koupali a sportovali lidé bez plavek. Sám jsem měl plavky v kufru na recepci, proto jsem neváhal, svlékl se a vyrazil do moře. Mohl jsem se poprvé postavit na břeh proti slunci, větru, vodě a poprvé jsem se cítil opravdu svobodný. Od této chvíle jsem se už nikdy v životě nekoupal jinak než bez plavek. Ta volnost pohybu, kdy mě nic netíží, lehnu si na pěkné místečko, vyhřívám se, čtu si, plavu si, jsem v pohodě a komunikuji, s kým chci, to mě vždycky fascinovalo a vždycky jsem tu svobodu cítil. Když to uděláte jednou, pak už to musíte dělat pořád. V naturistickém prostředí se mi propojovalo vše, co jsem považoval za opravdu důležité. Vodní živel, ženy, příroda, fotografování i běžný život… Dodnes je to můj způsob rekreace i uvolnění.“

Výběr fotografií z monografie Karla Nováka “Přirozeně” a také informace o historii a současnosti českého a evropského naturismu najdete v obsáhlém článku ve čtvrtečním Reflexu.

Reflex 44/2015Reflex 44/2015|Archív