Komentáře

Zpět na článek

Boj o Egypt v přímém přenosu. Videoklipy dokládají míru násilí

11 komentářů

promirul
5. února 2011 • 11:03
Sem napište váš vzkaz!Vaše reportáže jsou podobné reportážím bývalých bolševiků.Střílí se na lidi a samozřejmě to byli policisté,kdo někoho zabili,i když není vidět uniforma.Vůbec se nedivím,že tzv. Mubarakova policie chce vyčistit Káhiru od zahraničních novinářů.Kdo jednostranně a neobjektivně seznamuje cizinu s děním v Egyptě,ten tam nemá co dělat a je třeba ho vyhnat.Pokud vyhrají ti v ulicích,dočkáme se dalšího Iránu,dalšího Libanonu či ukázkové Sýrie.Jsem zvědav,jestli potom tito reportéři projeví své skutečné poslá­ní,des­tabi­lizo­vat země,které jsou proamerické.
Palopetro
5. února 2011 • 11:11
Dám Vám dobrou radu.Už nechlastejte!
Palopetro
5. února 2011 • 10:03
si mohl myslet,že dav vyžene prezidenta vládnoucího 30 let bez násilností,které ke každé "revoluci" patří.Není nic demokratického na tom,že se nějaký vládce drží u moci tak dlouho,ale upřímně si myslím,že toto zlo bylo po léta pro ostatní svět dobrem.Co přijde po změnách ,které v Egyptě nepochybně nastanou si neumím ani domyslet.Jen pro ilustraci:stačí uzavřít na pár týdnů Suezský průplav pro mezisnárodní dopravu a okamžitě se změní k horšímu všechny atributy světového obchodování.A to jen proto,že muslimové v této části světa chtějí ve jménu alaha zavést nové "pořádky" v Egyptě.
sendyman
5. února 2011 • 12:36
To je pravda, i když s Vaší poslední větou se dá samozřejmě polemizovat!
Egypt mi přišel - a nezastírám, že k mému překvapení - k islámu velmi vlažný. V čase muezzinova svolávání z minaretu k večerní motlitbě jsem neviděl jediného Egypťana padnout na pověstný kobereček, natož zástupy, spěchající k mešitě.
Je ale zajímavé, že v zemích, kde samotný islám hraje větší roli v běžném životě obyvatel, se můžeme setkat i s větší tolerancí (tím nemyslím obecně, ta i v Egyptě byla dobrá, myslím spíš výskyt militantních skupin) k jiným kulturám, či ke konzumnímu (západnímu) způsobu života.
Řekl bych, že je to takřka přímo úměrné ke vzdálenosti od Izraele. A jsme zase u té politiky...
vonrammstein
5. února 2011 • 12:40
Nemůžou uzavřít Suez. Země by skoro okamžitě ekonomicky zkolabovala.
sendyman
5. února 2011 • 13:53
Samozřejmě! To je logika normálně uvažujícího občana.
Stejně, jako logika stejně normálně uvažujícího občana říkala: nemůžou svrhnout vládu, která se snaží (jakžtakž) o potřebné ekonomické reformy, navíc v době úspěšného a respektovaného předsednictví Evropě, zvlášť, když sami nemají alternativu...
vonrammstein
5. února 2011 • 15:29
Já jsem normálně uvažující občan. Už teď prodělává Egypt stamiliony dolarů denně jenom tím, že nefungujou banky, burzy, lidi si místo práce rozbíjejí hlavy v ulicích. Už nějaké reatingové agentury spočítaly, že ten deficit budou dohánět desítky let. Kdyby uzavřeli Suez, stanou se z toho stovky. Se zoufalou zhovadilostí socdem a Paroubka jmenovitě bych to nesrovnával.
sendyman
5. února 2011 • 16:32
Ale to JÁ přece všechno vím!
Ale vykládejte to JIM...
vonrammstein
5. února 2011 • 17:44
To není zapotřebí. Není nad vlastní zkušenost. Ať si vychutnají důsledky revoluce. Ty jsou stejné vždycky a všude.
Palopetro
5. února 2011 • 16:56
Máte samozřejmě pravdu,ale v situaci,kdy jablkem sváru je patrně zejména současná orientace prezidenta na umírněné vztahy s Izraelem a jeho přáteli, mi dělá velké potíže považovat dění v současném Egyptě za ryze ekonomického charakteru.A jak víme z historie,při podobných státních převratech se na nějakou tu ekonomuckou újmu moc nehledí.Hlavně,když se zasadí nějaká ta rána ekonomickému bussinesu světa.