Život a styl

Zpět na článek

Mnozí Češi si hrají na Kelty. Kterou formu novopohanství volíte vy?

12 komentářů

ivanb
20. ledna 2011 • 15:46
...zruší placenou zónu a vrátí diskusi tam, kde druhdy byla, tak budu vyznávat je a nebudu sám...
von.rammstein
30. ledna 2011 • 13:01
tomu nerozumím...
cody-cz
20. ledna 2011 • 15:18
Formulaci celé této upoutávky považuji minimálně jako velmi nešťastnou. Z víry (novo)pohaná dělá maškarádu a dehonestuje právo na jiné než křesťanské náboženské cítění. Další palce dolů pro Reflex a "takyžurnalisty".
pismenacislice
20. ledna 2011 • 15:46
Cituji z té upoutávky:
"... Kromě jiného její působení dokazuje, že mnozí Češi jsou všechno jiné, jen ne ateisté. To, že člověk není křesťan, ještě neznamená, že nevěří. Jak jste na tom vy? ...."

Já v tom žádnou dehonestaci nevidím. Vůbec neruzumím tomu, co vás rozčiluje. Autor pouze konstatoval, že že atheismus je přesvědčení, že neexistuje žádná vyšší moc - ergo kladívko: nekřesťanství nemusí v praxi znamena nevíru ve vyšší moc. A pokud bych měl vyjádřit svůj názor, tak atheismus pouze znamená víru v neexistenci Boha - což je taky druh víry, že? Pokud bych měl pojmenovat majoritní postoj české společnosti, tak bych nás spíš onálepkoval jako bezkonfesní - místo atheisté.
cody-cz
20. ledna 2011 • 16:04
Problematické fomulace konkrétně "Mnozí Češi si hrají na Kelty." a "Mnozí Čechové věří, že jsou potomky tajemných Keltů." Náboženství není hra a není to nic tajemného.
pismenacislice
20. ledna 2011 • 16:30
No jo, ale co když to někdo vnímá jako ekvivalent k hraní si na indiány?! A "tajemní Keltové" ? No, ona historie je opravdu dost tajemná. Například u Keltů dnes nikdo moc přesně neví, v co opravdu věřili a jak probíhaly jejich rituály - a tak si teď moderní "Keltové" docela vymýšlejí. A víra v to, že nějaký český člověk je potomkem Keltů, je opravdu jen vírou - vzhledem k tomu, že téhe kotlině se řádně promixovali Slované, Germáni, Keltové, Židé a kdo ví, co ještě. Někdo ale chce věřit, že je Keltem...
lucije2
20. ledna 2011 • 16:51
Novopohané svou víru nevnímají jako hraní si "na něco", ani se necítí být přímými potomky např. zmíněných Keltů. Snaží se navázat na keltskou náboženskou tradici - což samozřejmě neznamená, že to dělají stejně, jako staří Keltové, tolik materiálů se nám nedochovalo. Ale snaží se navázat na to, co vědí.

Ano, jsou lidé, kteří si na Kelty jen hrají, bez náboženské souvislosti. To nejsou pohané, ale např. příznivci tzv. living history.
cody-cz
21. ledna 2011 • 09:55
Možná někdo ano, ale o tom článek není.
puck
20. ledna 2011 • 14:08
Dost blby i jako ironie..
pismenacislice
20. ledna 2011 • 12:13
Věřím v blahodárný přínos obětin. Ale pozor! Nemluvím o nějakých pitomých malých obětinách, jako je např. sypání rýže. Já mluvím o lidských obětech. Jsem přesvědčen, že pro uchování přízně božstev je třeba tak čtyřikrát do roka rituálně obětovat nějakého člověka. Doporučují se panny a panicové - jejich krev nás s úspěchem provede jednadvacátým stoletím - i kdyby společnost měla kopat a vřeštět, tohle je potřeba učinit.