Archív

Zpět na článek

Moje setkání s Adolfem H.

1 komentářů

neugebauer
19. prosince 2010 • 11:31
Vážený pane Filipe,

souhlasím s Vámi, že umísťovat Hitlera nebo Charlese Mansona na titulní stránku řadu lidí irituje. Ty starší pro nechutné osobní vzomínky. Nás mladší proto, že to svědčí o bulvárnější části Reflexu. Jsem jeho dlouholetý čtenář a myslím, že příčinou je prostě fakt, že klasický společenský kritický magazín (typu Focus) se u nás neuživí. Proto musí management volky nevolky oslovit širší skupinu čtenářů. Tak je to v naší malé zemi s mnoha věcmi.
Ačkoli Vás pravděpodobně reakce nějakého českého Němce z Jeseníků nezajímá, nedá mi to, abych se nevyjádřil k Vašemu článku:
- možná nechtě jste ulistroval typický český, ale i "revanšistický" přístup: přemýšlíte, proč jste v Murnau a nikoli v Beskydech? A co Vám brání se Beskyd vrátít? Já Vám to řeknu: peníze. Nikdy byste se neměl tak dobře na vsetínsku (myslím tím nejen důchod, ale ani služby a pod.), jako v Murnau! To si přiznejte!
- baronka ve Vašem článku se projevila jako typická sudetská Němka. přišla s tím jejich: Vy musíte!
A vy jste se postavil s typicky českým, ať jsme udělali, co jsme udělali, Němcům nebo Židům, vždycky to bude mnohem méně, než udělal Hitler a tím končíme. Baronku nepředěláme, Vás asi také ne. Každá soudný člověk si však musí při průjezdu dnešním pohraničím zoufat, protože společenská ztráta způsobená odsunem je obrovská (nej de jen o fungujcíí střední stav, ale i třeba o jazykové znalosti. Přeme se, kolik jazyků má umět školák, ale za našich praqdědečků uměl každý selský synek druhou zemskou řeč, protože byl na handlu). To je třeba říci. Návrat není možný, ale je nezbytné vybudovat sociální infrastrukturu znovu a potrvá to ještě nejméně dvě generace,
- prubířským kamenem obnovy může být případ Chebský městský les. Uvítal bych Váč názor na tento problém. Zase: Češi to chtějí zpět a nic jiného je nezajímá. Sudeťáci to nechtějí dát. Výsledkem by měl být kompromis, ale ne takový jako u německého vojenského hřbitova v Chebu,