Komentáře

Zpět na článek

Rozhodování na radnici: Je chodník pravicový, nebo levicový?

5 komentářů

sirien
26. října 2010 • 13:49
jaaan sice nemá pravdu, pojmy levice a pravice jsou i v moderním světě platné, problém je, že vlivem polulismem se mlátících politiků a senzace chtivých médií které jim ty výroky žerou zdegenerovaly oba pojmy do absurdna.

Tak například - v ČR není žádná levicová stana (teoreticky (!) by se jako o levicové dalo mluvit o ODS...) a popravdě pořádně ještě ani žádná pravicová strana (TOP09 na to lehce aspiruje, uvidíme co z ní bude...)

Levice i pravice jsou totiž myšlenkové směry, nikoliv tupé ideologie. Osekaná na dřeň se liší v základním východisku: pravice tvrdí, že se člověka před/při narození nikdo neptal, zda chce být členem této společnosti, a proto je jedinec v dospělosti s čistým štítem bez závazku ke společnosti. Levice naopak tvrdí, že společnost jedinci poskytla zázemí a zdroje a proto jedinec má závazek ke společnosti.

Oba názory jsou asi tak stejně platné, ale oba dva jsou racionální a mají vést k rozhodnutím která jsou rozumná, ekonomicky a sociologicky smysluplná a účelná. Chodník by měla levice i pravice zpravit úplně stejně a vyhození peněz určených na chodník na uspořádání zabijačky s veselicí by neměla udělat ani jedna, ne, že by ten rozdíl na lokální úrovni nebyl vůbec, ale neměl by být cítit v otázkách běžné správy obce.

Odmítání školného (na západě s ním přišla levice), zvyšování (progresivních) daní, navyšování všech různých dávek a podobné nemá s levicí nic společného, to je bohapustý populismus, stejně tak ale pravice nespočívá v nacionálních heslech, zavádění školného a nemocenské spoluúčasti a podobně. Všechno to může a nemusí mít rozumný důvod, jde o to jak se to provede a zavede.

...velmi rád bych u nás viděl nějaké levicové a pravicové strany, bohužel vidím z "prava" přes "střed" až "doleva" jen hromadu více nebo méně odpovědných populistů s divokými hesly a žádnou koncepcí. Asi do téhle úrovně náš stát ještě nedorostl
sirien
26. října 2010 • 13:51
Sakra, blbnul mi autologin, tohle měla být odpověď "kovarikovi" na jeho odpověď "jaaanovi" u nadpisu "Vážený psavče" srry za bordel
kovarik
26. října 2010 • 12:30
S těmi chodníky je to demagogie ! Jistěže technicky je jedno, který starosta zadává opravu či úklid chodníků. Jde ale o to, aby se celkově hospodařilo ekonomicky, nevyhazovaly se zbytečně peníze, nepodporovali lemplové a je ještě spousta věcí, které na radnici mohou být řešeny z pozice pravice či levice. Ostatně v Praze je to jasná habaďůra na TOP09. Logická koalice by byla TOP09+ODS jako dvou prvních stran - velká koalice má smysl jen tehdy, když to jinak skutečně nejde. Ale v Praze to zjevně jde - jen prostě ODS a ČSSD nechtějí nikomu dovolit, aby jim do toho viděl a mluvil !
jaaan
26. října 2010 • 11:24
jste posedlej levicí a pravicí, nějak jste doposud nezjistil, že nežijeme v 19 století kam tohle dělení občanstva patří, kupte si kalendář
kovarik
26. října 2010 • 12:35
To je opět takový velmi módní názor, který ale nemá logický základ. Volič musí vědět, jaký má strana, kterou chce volit politický názor - jestli se a do jaké míry dá porovnávat s názorem jeho. Já například chci, aby se s penězi, které společně dáváme do SR hospodařilo rozumně - hospodárně. Nechci zadlužovat své vnuky, jsem toho názoru, že schopný jednotlivec přináší mnohem více společné věci než ten, který se spoléhá na stát.