Archív

Zpět na článek

Uražený Katapult: A co děti, mají si kde hrát?

11 komentářů

xadavid
Když zloděj volá: "Chyťte zloděje!" říká se tomu v jidiš chucpe. Textař Vostárek má štěstí, že jej nezažaloval zpěvák a skladatel Cat Stevens, jehož text "Where do the Children Play?" byl nepochybně inspirací textu "A co děti...", jedná se v podstatě o překlad, ale Catovi je to asi jedno nebo o tom neví.
dochtorchocholousek
Mám na mysli anekdoty třicet let staré, ve kterých původního Brežněva, Lenina a podobně potentáty nahrazoval pan Stoniš Paroubkem a pravidelně jimi zdobil svůj sloupek v tištěném Reflexu?
strassidlo
Protože vize a bláboly Zelených jsou na stejné úrovni jako texty Katapultu, docela mne překvapilo, že použití těch několika slov nemají ty dvě partičky dohodnuné někde pod energeticky úspornou lampou napájenou z fotovoltaického panelu.
Na druhé straně by mne zajímalo co všechno lze hájit autorským zákonem. Za krátko totiž bude každé slovní spojení a kdejaká běžná formulace v něčím textu a ostatním zbudou k projevům už jen spojky a předložky, jinak je skoro pokaždé může někdo napadnout, že vykrádají jeho texty.
jendai
toho bych se nebal, znaku je mnoho a lze z nich udelat prakticky nekonecne mnoho blabolu jinak zakon 121/2000 hovori v dilu 1, clanku 2 o tom, co je predmetem zakona...a interpratce neni 100% jednoznacna...
strassidlo
Jestli to není proto, že se to autor zákona bál opsat doslovně.
tritecky
součást kulturního kontextu dnešních třicátníků. jako puberťáci jsme to na sebe pokřikovali, na původní text si už dneska nikdo nevzpomene.
tritecky
Všechno na Mars, všechno na Mars, všechno na Mars

2005 lidi pohrdli Taxisem,
2006 Chuchli potáhli nápisem:
"Koně už jsou nadbytečný, vstávejte z postelí,
lidi v noci vystřelí koně na Mars!"

2005 všechny aleje káceli,
2006 náhle pařezy zmizely.
Lesy už jsou nadbytečný, vstávejte z postelí,
lidi v noci vystřelí stromy na Mars!

Ref 2x:
Všechno už máš na kolenou a pod vodou měj si príma byt,
v tabletě ber dovolenou a místo kafe pij energit.

2005 sláva začal věk robotů
2006 práce začla jít bez potu.
Lidi už jsou nadbytečný, vstávejte z postelí,
než nás robot vystřelí všechny na Mars!
muhlhaus
Znám mnohem hloupější texty než zrovna tenhle. Sice Vostárek asi není génius, ale vy se opravdu domníváte, že si představoval, že v roce 2006 se bude jezdit na Venuši na výlet? A je tak daleko od pravdy, že je zeměkoule opředena dálnicemi a že za nás přemýšlejí počítače? Zelení si ten slogan asi mohli odpustit - už vzhledem ke zdejší advokátokracii.
jendai
souhlas, znám i horší texty a vzkaz pro pana Stoniše: na 4 otázky, na něž jste odpověděl "ne", jsem musel odpovědět buď "ano" nebo "zane­dlou­ho".­..ze­lení si to určitě odpustit mohli (ten text je v českém prostředí notoricky známý a pokud nechtěli být nařčeni z kopírování, mohli to pozměnit)...navíc už jsme tento text viděl zneužit jednou developerskou společ­ností­...roz­hodně bych to nenechal jen tak - bez ohledu na hloupost či nehloupost, od zelených to bylo nepsorné využití/zneužití
Palopetro
Svým způsobem máte pravdu,ale nechal bych na soudu jak to dopadne.Já považuji zákon na ochranu autorských práv za potřebný,ale v způsob jakým byl zpracován,nesporně pod "dozorem" autorské loby všelijakých umělců a jejich agentur,hájí pouze tyto auto­ry.Ko­píro­vat,zn­euží­vat a pakovat se na originálních myšlenkách a dílech každého z nás,ať jste architekt ,projektant,pisatel dopisů nebo pouze originálně myslící člověk,tento zákon z vysoka kašle.Je zkrátka ušit na jejich ochranu a dobrý trvalý příjem z každého byť sebeblbějšího výtvoru,který se tu a tam ozve z amplionu.