Archív

Zpět na článek

Herec Štěpánek se zastřelil. Byl oblíbený i kontroverzní

6 komentářů

pepaukulele
18. září 2010 • 13:05
Martin Štěpánek byl nevyléčitelně nemocný a poslední dny svého života trpěl nesnesitelnými bolestmi. Zbývalo mu už jen několik týdnů života v utrpení. Neřešil si žádné problémy, řešil pouze urychlení nevyhnutelného bolestivého konce! Nevěřte všemu, co se píše v bulváru! Díky
makataman
17. září 2010 • 20:09
Sorry, nejde mi vlákno.
K tomu Buchertovi... Já ten jeho text pochopil tak, že se vyjadřuje ve smyslu, že k sebevraždě obecně je potřeba vnitřní síla a v konkrétním Štěpánkově případě to byl akt chlapa. Ne, že je sebevražda chlapáctví obecně. Ve výsledku mám tedy za to, že i když se nechcete ke Štěpánkovi vyjadřovat, prostřednictvím toho ''chlapa'' to stejně děláte, byť neúmyslně. Ale třeba se pletu už ve výkladu článku...
Ke Svobodovi Vám toho moc nepovím. Bulvár nečtu, takže o něm vím pouze, že byl skladatel a měl deprese, což nezřídka k sebevraždě vede. Otázkou je, nakolik je to možné přičíst samotnému Svobodovi a jakou roli v těchto případech mají léky, znalosti léčby, diagnostika. K tomu nemám potřebnou erudici.
Ale obecně se mi sebevražda taky příčí, ovšem nemůžu za ní paušálně všechny odsoudit, protože jsou případy (jako ten Štěpánkův, pokud byla mnou předpokládaným motivem nemoc), kdy pro ni mám úplné pochopení. I u frustrátů je podle mého pořád lepší, když ukončí svůj život, než aby se dostali do stavu, kdy si podají někoho jiného (viz Herman). Nepovažuju sebevraždu za dobré řešení, ale u některých situací mě nenapadá žádné jiné.
makataman
17. září 2010 • 17:19
Buchert ale nepíše o žádném hrdinství... jen, že je potřeba mít vnitřní sílu, aby nezůstalo jen u keců. ;)
A čistě ze zvědavosti. Byl by pro Vás nevyléčitelně nemocný víc chlap, kdyby to protahoval co se dá? Sice bude nesoběstačná troska, sám si neutře ani řiť, přenese veškerou zodpovědnost na lékaře a rodinu, ačkoli nemá šanci, do toho nesmyslně vynaložené náklady, atd., atd., ovšem tak to má být! Jo? Štěpánek totiž nevyléčitelně nemocný byl.
Možná jste jen tuto možnost ve svém názoru zapomněl zohlednit?
stone_pilot
17. září 2010 • 18:56
Psal jsem názor na sebevraždu jinak zdravýho člověka. Tak jako se Buchert obecně vyžjadřuje k sebevraždě, jakožto záležitosti pro "chlapa". Koneckonců hned v první větě píšu, že Štěpánka nekomentuju. A Buchert ani nezmiňoval nějaký fyzický utrpení a hrozbu, že Štěpánek má skončit jako nesoběstačná troska. A když už je v vašem názoru tolik otazníků, zeptám se taky - jak se díváte třeba na sebevraždu K.Svobody, který rozhodně žádnou nevyléčitelnou nemocí netrpěl a jehož Buchert uvádí jako Štepánkova "předchůdce"?
stone_pilot
17. září 2010 • 15:34
Štěpánka komentovat nebudu. Ale nedá mi to nenapsat, že spáchat sebevraždu není žádné hrdinství! Jakejpak "chlap"????? Buď zbabělec, co si vyřešil problém tak, že od něj definitivně utekl a nebo (a to pravděpodobněji) duševně nemocný, kterému mělo být odborně pomoženo. Takže já sebevrahy lituju; v žádném případě neobdivuju. (prosím nezaměňovat sebevraždu s obětováním života pro někoho nebo pro něco)
dsp.
17. září 2010 • 19:09
Souhlasím.