Komentáře

Zpět na článek

Lenin a jak přežít české školství

8 komentářů

muhlhaus
2. února 2012 • 08:42
i školní docházku. Přežil jsem jí i já za normalizace. Ony ty úvahy o školství mi přijdou trochu nesmyslné. Zaprvé si každý pod ideálním školstvím představí něco jiného, zadruhé by měla škola připravit i na pozdější život. Takže není špatné, když získá člověk už v dětství nějakou zkušenost např. s arogancí a omezeností některých autorit. Pozitivní zkušenosti ze školy by ale měly samozřejmě převažovat.
von.rammstein
1. února 2012 • 22:42
se učit se učit se učit
sevenjetc
1. února 2012 • 16:04
Zacala jsem studovat v roce 1990. Za tu dobu se mi povedlo, ze jsem na kazde skole, kam jsem kdy vlezla, byla ten "experimentalni" rocnik, ano, delame to nove, polovina ucitelu si mysli, ze jsme v komunismu, polovina, ze jsou hypermoderni a zmatek je v tom nezrizeny. Zvlaste pak na vysokych skolach, kde na obou se mi opet povedl experimentalni rocnik s prechodem na novy system a ke stresu ze studia se pridal stres z toho, ze nikdo, ani vyucujici, ani pani na studijnim, nemel paru jak to vlastne je a vsude nam rekli neco jineho.

Nicmene krome cestiny a anglictiny bych dala duraz na matematiku, pokud si i nadale rodice budou myslet a tvrdit: "On na to nema talent a stejne to v zivote nebude potrebovat." (clovek na tech nekolik matematickych poucek, co jsou treba na obycejne zakladni skole opravdu nemusi byt genius), nebudeme mit dostatek technickych odborniku.
troubavonrammstein
1. února 2012 • 12:01
Vidíte, já se zase domnívám, že se toho změnilo spoustu. Například už na některých školách neučí kantoři, ale absolventi různých pavěd. To jsou ty masy ekologů, politologů a jiných nezaměstnatelných idiotů, kteří se domnívají, z nedostatku jiných pracovních příležitostí, že školství snese všechno. A co je údivné, lidem to nevadí. Je jim jedno, že jejich dítě učí pan sociální antropolog, ale řvali by, kdyby jim to samé dítě operoval promovaný biolog s ročním kurzem nikoliv snad pedagogického, ale lékařského minima.Přitom výsledek se liší snad jen rychlostí dopadu na dítě, protože na operačním stole zemře cca za hodinu, ale udělat z něj idiota trvái 8 let. V obou případech se jedná o prakticky trvalou záležitost.
muhlhaus
2. února 2012 • 08:34
A víte o těch vědách vůbec něco, když je označujete za pavědy a jejich absolventy za idioty? A proč si myslíte, že učit děti něco o politice nebo ekologii je schopen lépe absolvent pedáku než vystudovaný politilog nebo ekolog? A jste opravdu tak přesvědčen o kvalitách pedag. fakult a jejich absolventů?
troubavonrammstein
2. února 2012 • 15:51
1/Tak něco vím, především o politologii vím, je to můj koníček, i když je mi jasné je mi jasné, jak snadno se dá zglaj­chšal­tovat­.Ostat­ně, nedávno jsem potkal jednu budoucí politoložku, která mi, jako svému bývalému vyučujícímu, položila otázku, co je to vlastně nuance/ vyslovila to foneticky ))/. Na mé zděšení odpověděla, že nikdo nevíme všechno, upozorňuji, že se jednalo o slečnu, která momentálně píše magisterskou práci. Nebyla sama, ale co bych Vám povídal.
2/Ekolog se má věnovat ekologii, politolog politologii a kantor má učit. Tak tomu bylo v dobách, kdy jsem jako kantor začínal a možná mi nebudete věřit, středoškolák v té době neměl potíže s pochopením krátkého textu o cca 10 řádcích.
3/ Na tuto otázku nejsem schopen jednoznačně odpovědět, nicméně, domnívám se, že všechno je lepší než absolvent soukromého ústavu s tučným školným, které platí tatínek s maminkou.
troubavonrammstein
2. února 2012 • 15:53
Ech, nějak mi to skáče, ale soudím, že v pochopení mého příspěvku to nijak nebrání.
muhlhaus
3. února 2012 • 08:57
Tak to se vám, pane učiteli z Rammsteina, povedlo. Jednak to teď vypadá, že ti nezaměstnatelní idioti jsou vašimi bývalými žáky, jednak asi nevíte, že slovo nuance lze vyslovovat dle pravidel i foneticky. A navíc, jen tak pro informaci, existují i pedagogické ústavy, které jsou soukromé s více či méně tučným školným.