Komentáře

Zpět na článek

Strčme už konečně Řecko přes útes...

8 komentářů

abralex10
13. ledna 2012 • 02:26
odhodit Recko by se zdalo velmi relevantni,vzdyt kdo neplatil dane,chodil s fantastickou penzi vcelku brzo do duchodu,muzeme jen zavidet.Kam az tento system zavedl tak krasnou a kulturni zem,je neuveritelne.Ziji v nemecku a to se podili na ,rekneme,dotacich recku velkou merou.Nejsem ekonom,ale jako laikovi mi pripada zamerna a neustala fin.pomoc jen jako rana z milosti a drzeni padu eura kvuli problemum v teto zemi jen jako klise.Na druhou stranu je snadne porozumet tem lidem,kteri se brani usporam a setreni,kdyz doposud se jim zilo dobre a o nic moc se starat nemuseli.Kazda pomoc ma sve hranice a pevne doufam,ze predstavitele Eurozony,EU,je znaji,pomoc bude dostacujici a ne neustala.takze pomoci,ale s hranici.Dat jeste jednu sanci ,kdyz ji budou Zorbove respek­tovat­,uskrov­ni se a recka vlada bude trochu schopna a sve budouci kroky povede k prosperite,resp. k napravam,aby se v noci veritele nebudily ze sna s Heraklem pred vicky-pak z utesu bych je nehazela.Mozna tam hupnou sami a dole uz ceka Scylla s Charibdou...
Chauif
13. ledna 2012 • 14:16
Krásnou? Dozajista. Kulturní? A to jste vzal kde? Kultura a vzdělanost se v Řecku narodila, ale mezitím už dávno emigrovala pryč., Místo ní přišly hordy asijských a arabských nájezdníků....
Ale zcela vážně, nebude mi činit problémy, pokud budu mít možnost pomoci někomu, kdo je na tom stejně, jako já. Ale má-li řecký důchodce asi dvojnásobný příjem, jako já, pracující v Informáčních Technologiích, s praxí 20 let, pak je něco v nepořádku. Já jsem v Řecku dva roky pracoval a myslím, že do EU ta země nepatří.
Jenže, všichni věděli, jak na tom Řeci jsou. V EU to nebylo tajemství, veřejně, se poukazovalo na předluženost a na kdovíco, až přísun nových zemí (které začaly čerpat evropské peníze a odebíraly tak dotace řecku) a krize udělaly nad Řeckem křížek.
hlub
11. ledna 2012 • 17:02
pismenacislice, vtip je v tom, že veškeré odmazávání je vázáno na budoucí kroky řecké vlády, k nimž třeba vůbec nedojde.

Romano Adamcikova, neberte to jako rozbor, prosím. Nazval bych to komediálně-patetickou výzvou na racionálním základě
pismenacislice
12. ledna 2012 • 10:44
No, právě tenhle "vtip" mě znervózňuje. Takhle přece nevypadá ochrana zájmů věřitelů - a ani ochrana zájmů dlužníka. Chápu, že není nějaký jednotný mustr na krach států, ale tenhle evropský postup je snad nejpitomějším ekonomickým nesmyslem, který se nabízí. Evropa vyčerpává prostředky na řešení neřešitelného a Řecko je touto "pomocí" tlačeno do situace, kdy nemá šanci, aby se někdy postavilo na svoje vlastní nohy. A tak na této sitaci vydělávají maximálně spekulanti, kteří se nezaměřují na dlouhodobé investice. Řecko v praxi JE v bankrotu, Itálie a Španělsko jsou těsně před bankrotem, vlastně skoro celá EU směřuje k bankrotu, ale klíčoví evropští hráči dělají, že to nevidí. Evropu totiž řídí ekonomičtí diletanti, kteří umějí jen vytvářet finanční fondy, které nejsou kryté ničím jiným, než dluhy členských států. A teď ještě čtu, že náš ministr zahraničí místo toho, aby apeloval na evropské státníky, aby řešili akutní problémy, tak hodlá odevzdat pravomoce našeho státu ve prospěch toho šíleného evropského útvaru. A když s tím prý koaliční partneři nebudou souhlasit, tak prý klidně položí vládu. Magor.
pismenacislice
11. ledna 2012 • 16:18
Řecko prakticky zkrachovalo už v okamžiku, kdy mu byla poprvé odmazána část dluhů. Ale zas na druhou stranu je pravda, že k praktickému uznání bankrotu ještě nedošlo. Bankrot většinou probíhá tak, že dlužník vyhlásí bankrot a požádá o ochranu před věřiteli. A právě toto mělo Řecko už dávno udělat. Dokud evropské elity budou tuto sitaci dále popírat ve stylu orwellovského doublethinku, tak to bude horší a horší. A kdo bude zachraňovat zachránce?
romana.ad
11. ledna 2012 • 13:59
Vazeny pane Heger,
neda mi to a musim reagovat na Vas clanek. Jsem pravidelnym, nerku-li dennim ctenarem Reflexu a musim rict, ze jeho kvalitu velice ocenuji, proto doufam, ze Vas clanek je jen one off thing. Vas clanek jsem zrovna docetla a musim rect, ze tak zbytecny nic nerikajici a velice spatne analyzujici rozbor jsem necetla jiz dlouho.V clanku jsem neuvedl zadna data ci uzitecne informace, jen snuzku vlastnich nazoru, ala Blesk. Prosim, nesnizujte se na uroven ktera Vam neprislusi. Problem Recka je daleko rozsahlejsi a clanky jako prave Vami napsany velice hloupe mistifikuje onen problem. Verim, ze Vase znalost Reckeho problemu je hlubsi nez onech par slov, ktere jste prave publikoval a pokud neni, tak prosim nepiste neco tak zbytecneho jako tohle.

S pozdravem a pranim hezkeho dne,

Romana Adamcikova MSc(Econ).
hlub
10. ledna 2012 • 18:47
S odstavci 2 a 3 víceméně souhlasím. Ovšem říjnová dohoda, o níž mluvíte v odstavci 1, přepokládá odepsání 100bn z řeckých státních dluhopisů vlastněných privátními bankami a investory do roku 2020, a to ještě za předpokladu rozsáhlých reforem a škrtů na straně Řecka, jejichž plnění není jisté. Státní dluh Řecka by tím klesl ze 160 procent na 120 procent HDP za osm let. Ovšem Řecko mezitím žádá o další úvěr na splácení současných závazků..
sirien
10. ledna 2012 • 16:23
Řecko zkrachovalo v říjnu minulého roku (okamžik kdy mu státy v čele s Německem odpustily nějakých 60% dluhů nebo kolik a většinu zbytku přepsali do prodlouženého splátkového kalendáře si může každý nazývat jak chce, ale fakticky to prostě je státní bankrot)

Řecko mělo zkrachovat hned na začátku a byl by klid a minimální ztráty. Všechno co se do Řecka za tu dobu nalilo sou peníze vylité do žumpy, protože Řecko... už stejně zkrachovalo, leč z důvodů popsaných v článku to nepřiznalo oficiálně, výsledkem čehož bude další agonie a další krach který bude brzy následovat a spláchne do hajzlu i zbytek do Řecka nalitých peněz.

Udržování Řecka na přístrojích vede k:
- plýtvání penězi
- dementním ekonomickým precedentům
- retardnímu příkladu pro ostatní státy o tom, jak nezodpovědnost nepřináší následky
- změnilo rozumný a velmi přínosný projekt eura a eurozóny v diskutabilní, ze všech stran odstřelovanou záležitost v níž lidé ztrácí důvěru, i když euro i eurozóna jsou na současných problémech prakticky bez viny, navíc vede ke změnám, které celý koncept diskreditují a zpochybňují.