Rozhovory

Zpět na článek

Případ Bulovka: Stoprocentně bezpečná nemocnice nikdy nebude. Obezřetní mají být i pacienti, říká David Marx

5 komentářů

Uživatel_5559905
12. dubna 2024 • 12:18
Je to 10 dní co se manželka vratila domů z Bulovky. Přivezla si dpooručení na vyšetření -magnetická rezonance- na termín začátkem května. Doma zjistila,že doporučení jí bylo napsáno na uplně jiné jméno a rok narození......
Jiri Soupal
12. dubna 2024 • 11:04
Už před 20 lety probíhal na každém sále, před každým zákrokem, před každu anestezií na mé stáži v USA tzv. call out, sestra přečetla jméno pacienta, jeh data, typ operace a anesteziolog, chirurg a pomocný tým potvrdili, že data souhlasí. Pokud toto na Bulovce nedělají, jsou 20 let pozadu, nemají dobrý systém a selhal špatný systém. Pokud to dělají a udělali, tak selhal celý kolektiv lidí - anesteziolog, sestry, chirurg + ti, co jim tam přivezli špatného pacienta.
Jan Bejšovec
12. dubna 2024 • 13:17
@Jiri Soupal Přesně tak. Nemocnice to hodila na nějaké 2 pomocné síly, ale je to jednoznačně chyba systému. Já byl na operaci v Motole před cca 14 lety. Sestra co pro mně šla na pokoj, se mně zeptala na jméno, příjmení, datum narození. Dovezla mně do předsálí, kde jsem čekal na lehátku a ze sálu přišla jiná sestra a ptala se opět: jméno, příjmení, datum narození a S ČÍM JDU NA OPERACI. Poté převoz na sál a před anestezií se zeptal operatér: jméno, příjmení, datum narození, na jakou jdu operaci a jelikož se týkala párového orgánu, tak i které strany (levá nebo pravá). Jako tohle je podle mne základ, takže i kdyby to na příjmu zkonili a dali mi na ruku pásek se špatnými údaji, pořád se to dá podchytit. I když i v Motole udělala sestra chybku. Po operaci jsem chodil na kontroly na ambulanci a byť jsem v kartotéce řekl krom celého jména i ročník narození, připravila doktorovi kartu jmenovce, který ale byl jiný ročník. Však taky když to doktor během vyšetření zjistil, dal si sestru zavolat a dal jí slušný kartáč...
Avatar - našinec}
našinec
12. dubna 2024 • 10:11
Tady je spíše komické to, že ženy bojují za právo na potrat, v mnohých zemích to je i do okamžiku narození, a zde plní média jeden neúmyslný potrat, byť uznávám, že pro danou rodinu to může být tragické.
TCerny
12. dubna 2024 • 07:24
na Bulovce jsem pracoval coby chirurg v letech 66-75 a mam tu nemocnici mooc rad.
V miste , kde dnes stoji nova budova gynekologie byl tehdy pred 60 lety krasny venkovni bazen pro zamestnance s travnatym okolim . volleybalovym hristem etc.
Delam chirurgii uz 58let jako malokdo mezi jeste zivymi a zazil jsem behem te predlouhe doby samozrejmei spoustu pochybeni jak zdokumentovanych, tak z osobnich zkusenosti.
Nektera pochybenis tragickymi nasledky: zamena koncetin na operacnim sale k amputaci-obe koncetiny jsou zabalene od prstu az po trislo a operateur se musi tak spolehnout na v dokumentaci udanou stranu-paklize zde dojde k zamene , musi se po omylem provedene amputaci zdrave koncetiny amputovat i ta nemocna ( gangrenosni etc.).
Stejne je to treba s ledvinami, kdy personal na operacnim salu polohuje pacienta na nespravnou stranu ( treba na levem namisto praveho boku) a chirurg odstarni zdravou levinu a kdyz se zjisti omyl, musi byt odstranena i ta nemocna a pac. zustava cely zivot ( nebo do transplantace )na dialysach.
Zamena pac. je samozrejme take mozna , lec vymluvy na " cizinecke nezvkle jmeno "jsou skutecne produkt chabeho mozku neb treba vUSA ale i u nas v Nemcku , Francii, GB etc. ma strasna spousta pac. pro evropany nezvykla cinska, japonska , vietnamska , korejska , arabska etc. jmena , ktere se treba v USA etc, pisi vzdy naprosto presne!!! , coz by melo byt Gang und Gäbe i v malickem Cesku.Nicmene kdekoli je v kci clovek, delaji se nekdy i tragicke chyby!