Komentáře

Zpět na článek

Petr Sokol: Protesty zemědělců proti ekologické politice se stávají velkým tématem v celoevropském měřítku

3 komentářů

willi48
20. února 2024 • 15:25
Naše všemi milovaná a uznávaná vláda si s protesty zemědělců poradila rychle a dokonale. Prohlásila je za akce proruských dezolátů. To ještě v Evropě nepochopili, že toto je jediná účinná cesta ? No fakt je ten, že takového génia v čele vlády jako máme my tady nikde jinde nemají.
Avatar - Uživatel_5734171}
Uživatel_5734171
19. února 2024 • 17:27
z Green Dealu se stal univerzální otloukánek. Každopádně by bylo vhodné to zrušit a vytvořit nové systémové řešení. Například zrušit emisní povolenky a místo nich zavést spotřební daň na energie. U čistých zdrojů s nulovou sazbou, u těch "špinavých" s nějakou přiměřenou sazbou. Přičemž jádro by mělo být čistým zdrojem. Extra pro tukany píši, že nulová sazba znamená NULU, aby mi tu někdo nepsal, že chci jednu daň nahradit jinou daní. Emisní povolenky byla slepá ulička vývoje a v podstatě se z toho stala jakási alternativní měna, přičemž profit mají nejrůznější kšeftaři a šmelináři. A podobně je to i se zemědělstvím. Když už tedy máme tento obor dotovat (já jsem proti dotacím), měly by být jasné podmínky těch dotací. A jednou z těch podmínek by měla být obměna plodin, vracení organické složky do půdy, protierozní opatření atd. Tohle lze udělat bez byrokracie, nikdo nemusí vyplňovat žádná lejtra, Zjistit, co kde kdo pěstuje je při dnešních technologoích (satelity, drony) prostinká otázka. A klidně by to jako "zakázku" mohla pro stát dělat Vysoká škola zemědělská. Win-win strategie... Senochrup, který hospodaří na propachtované půdě, cpe do ní jen chemii, přičemž dokola pěstuje jen řepku nebo kukuřici do bioplynek, nemá dostat ani korunu dotací. Naopak, má dostat pokutu...
Avatar - našinec}
našinec
19. února 2024 • 11:45
EU podporuje bývalé ukrajinské komunisty:

Na Ukrajině dominuje zemědělství a potravinářství několik velkých agroholdingů, které kontrolují značnou část zemědělské půdy a produkce. Mezi nejvýznamnější agroholdy patří:

UkrLandFarming: Jedná se o největší agroholding na Ukrajině s rozlohou půdy přes 1 milion hektarů. Vlastní ho oligarcha Oleh Bakhmatiuk.
Kernel Holding: Druhý největší agroholding na Ukrajině s rozlohou půdy přes 500 tisíc hektarů. Vlastní ho oligarcha Andriy Verevsky.
MHP: Třetí největší agroholding na Ukrajině s rozlohou půdy přes 400 tisíc hektarů. Vlastní ho oligarcha Yuriy Kosyuk.
NIBULON: Čtvrtý největší agroholding na Ukrajině s rozlohou půdy přes 300 tisíc hektarů. Vlastní ho oligarcha Oleksiy Vadatursky.
Oleh Bakhmatiuk: Vlastník UkrLandFarmingu byl v 80. letech členem Komunistické strany Sovětského svazu.
Andriy Verevsky: Vlastník Kernel Holdingu pracoval v 80. letech v sovětské státní správě.
Yuriy Kosyuk: Vlastník MHPu byl v 80. letech členem Komunistické strany Sovětského svazu.
Oleksiy Vadatursky: Vlastník NIBULONu byl v 80. letech ředitelem státního zemědělského podniku.