Komentáře

Zpět na článek

Počasí lyžařům nepřeje. Provozovatelé skiareálů by měli začít řešit, co budou za pár let dělat v zimě bez sněhu

14 komentářů

Uživatel_5236112
5. ledna 2024 • 22:40
Aspoň si hory odpočinou od toho božího dopuštění.
Uživatel_5236112
6. ledna 2024 • 01:21
@Uživatel_5236112
Aby bylo rozuměno: já za boží dopuštění považuju nejen umělé zasněžování, ale také invazi lidských kobylek do hor. Navíc, které se tam neumějí chovat. Návštěvnost by se měla regulovat.
pinkkk
5. ledna 2024 • 20:54
Pokud čtu (už léta), tak montéři, svářeči, instalatéři... jsou velice dobře placeni. A je jich nedostatek.
Filip Zavřel
5. ledna 2024 • 21:01
@pinkkk Navíc takovej vlekař má zkušenost jak s kabelama, tak s trubkama. Ale na tom základě by mohli dělat i v bordelu, většinou sou to totiž pěkný ku. . .
Filip Zavřel
5. ledna 2024 • 20:49
Češi bez problémů chápou, že za mořem, velehorou, vodopádem, pralesem, pouští atd. je nutno cestovat do zahraničí, ale ,,zasněženej kopeček za barákem" představuje cosi jako základní lidské právo. O víkendu autem až k lanovce, kelímek, či talířek v podstatě čehokoliv, ale hlavně za trojnásobnou cenu. Hurá dolů, po umělém sněhu, kdo by se trápil tím z čeho a jak vznikl, ale před sezónou raději preventivně vybombardovat vlky a medvědy, (Ano, všech pět) aby nám snad, do hor patřící šelmy, nepoškrábaly lyže olympijské kvality. A po třech měsících naší místní slavné zimy na lyže začne sedat prach ve sklepě a my všichni, a tím myslím Vás všechny, lyžaře, vlekaře, provozovatele ski areálů a novináře litující hořkého osudu dříve jmenovaných, zapomenete, že vůbec nějaké hory existují. Že by ty hory byly třeba obydlené domorodci vás nenapadá ani v té zimě. Dvě hodiny ve frontě na vlek a ani ťuk. . .
A co že tedy budou nebozí vlekaři dělat, až nebude sníh? Inu, pár návrhů mám.
- To co v létě
- Obnovovat vodní toky které dříve zničili nelegálním odběrem vody pro výrobu umělého sněhu
- Obnovování porrostu horských strání, které dříve zničili vytvářením sjezdovek (Na tři měsíce v roce!)
- Zasypávání načerno vytvořených cest horskými lesy, často chráněnými, jejichž jediným účelem je zajistit ,,víkendovým horalům" ještě o něco více pohodlí. (Čti: Ó, ty lyže olympijské kvality jsou táák těžké, už jsem s nimi ušel dvanáct kroků a stěží udělám další.)
A pokud snad mé návrhy neváženým devastátorům posledních zbytků přírody nevoní, tak v těch horách už jsou, můžou oživit pašerácké stezky, dát se k partyzánům, nebo se nachat vycpat do muzea.
Krátká verze: Chceš sjíždět sníh? Jeď do Alp!

Z Podkrušnohoří zdraví věrný čtenář Filip Zavřel
Uživatel_5236112
5. ledna 2024 • 22:46
@Filip Zavřel
Jsem ráda, že nejsem osamocená se svým názorem. Je mi 87 let, naše generace (sokoli, skauti) byli vychováváni tak, že z přírody musí člověk vystoupit tak, aby po něm nezůstala žádná stopa, natož pak stopa přírodu poškozující. Příroda je mocnější než lidé a sama si vynutí, co potřebuje. Už teď je nedostatek vody - a umělý sníh je co?
Jindřich Mitter
5. ledna 2024 • 23:04
@Uživatel_5236112 Nedostatek vody? V Českém Krumlově by asi nesouhlasili. Proboha v celé zemi se bojí povodní. A ta voda z umělého sněhu se nikam neztratí, na jaře roztaje a odteče potoky do údolí.
Filip Zavřel
5. ledna 2024 • 23:10
@Jindřich Mitter
Daně přerozdělíte, v Krumlově vyberou, v Chomutově rozdaj. Ale vodu nepřerozdělíte, že je jí v Krumlově víc než dost přece neznamená, že jinde nechybí. Ale zkusím krušnohorským vlekařům navrhnout, aby brali vodu z Krumlova. Že zřejmých důvodů se obávám, že je to zrovna nenadchne.
Jindřich Mitter
5. ledna 2024 • 23:06
@Filip Zavřel Dobrá pitomost. Odběr vody pro zasněžování je přísně regulován a kontrolován. Cesty načerno nikdo nedělá, to by se nedoplatili. Plácáte nesmysly.
Filip Zavřel
5. ledna 2024 • 23:20
@Jindřich Mitter
Jeden by skoro řekl, že jsem třeba sjetý heroinem, ale to přece nejde, neboť heroin je u nás zakázán a přísně regulován. Nikdo se přece nemůže nelegálně dostat k něčemu přísně regulovánemu, že? Ve kterém pohoří žijete vy?
Jindřich Mitter
5. ledna 2024 • 23:24
@Filip Zavřel Kam se ztratí voda ze zasněžování? A vody je opravdu dost všude, máme povodně a za listopad a prosinec 200% průměru srážek. Opravdu s vodou není žádný problém. A i kdyby byl, zasněžování za to nemůže. A lesů máme snad nejvíc v historii od středověku.
Filip Zavřel
6. ledna 2024 • 00:13
@Jindřich Mitter
Nejde o vodu vzniklou roztátím umělého sněhu, ale o vodu odebranou k vytvoření umělého sněhu. Roztátá voda odteče a maximálně tak způsobí povodně. Ale při vší úctě nemůžu přijmout argument typu: Tady je voda, takže sucho neexistuje. V Krumlově je vody asi dost, v Krušnohoří málo. Mám slušnou zahrádku, každý rok pěstuju totéž, na téže ploše, ale poslední tři roky jsem každé jaro pořizoval další nádrž na vodu. Před pěti lety mi stačilo 1500 l na sezónu, protože pršelo průběžně. V posledních letech prší jenom zjara, takže co nezachytím nejpozději v květnu, tak nemám, teď mám kapacitu 5500 l a je to jen tak tak. Proč to dělám? Stojí to peníze, čas, elektřinu, jeden to musí přečerpávat z jedný nádrže do druhý, musí se upravovat okapy atd. Proč bych to proboha dělal, kdybych tu vodu nepotřeboval? Chápu, u Vás prší, u nás bohužel ne. Toliko k tématu lokálního sucha.
Jindřich Mitter
6. ledna 2024 • 00:29
@Filip Zavřel Za to nemůže umělé zasněžování, ale změna klimatu. A ta probíhá už miliardy let. A mimochodem, voda z technického sněhu odtává pomaleji takže povodně spíše tlumí než že by je způsobovala. Velmi se mýlíte. A na zasněžování se používají retenční nádrže, není to problém.
http­s://ww­w.no­vinky­.cz/cl­anek­/veda-skoly-technicky-snih-prirode-neskodi-vlekari-ale-musi-lepe-hospodarit-s-vodou-40450625
Filip Zavřel
6. ledna 2024 • 10:52
@Jindřich Mitter
Chápu, vlekaři jsou ti nejpoctivější a nejoddanější ochránci přírody. Technický sníh je v podstatě požehnání a za negativa může miliardy let probíhající přirozená změna klimatu. Velmi srozumitelné. Pak jenom nechápu, čemu se ti vlekaři tak diví a proč až teď?