Archív

Zpět na článek

Zemřela herečka Jiřina Švorcová, představitelka Ženy za pultem

21 komentářů

whiteboard
9. srpna 2011 • 09:07
Odsoudit někoho je strašně jednoduché. Nemám rád červenou ani oranžovou barvu,ale zrovna pani Švorcové si celkem vážím a to jako skvělé herečky kterou jistě byla. Vážím si jí i za to,že stála pevně za svým ideálem a jako jedna z mála,nebo možná jediná nepřevlékla pomyslný kabát hned po revoluci,jako to udělalo spousty jiných lidí. To že ten její ideál byl takový jaký byl,tak to už je věc druhá a hlavně se s tím musela poprat sama se svým svědomím. Za sebe musím říci,že bych musel odsoudit i svoji babičku,která tomu bohužel taky věřila ale jsem přesvědčen,že to bylo tou dobou a tím vším co ty lidé tenkrát prožili. Byla to jistě krutá doba,která vedla některé lidi k zoufalým činům. Tím nechci nijak zpochybňovat zločiny,které se tenkrát prováděli na lidech,kteří si spíše zasluhovali úctu,respekt a obdiv lidu.
jiklik
9. srpna 2011 • 12:36
Švorcová přece neměla důvod přelvéci kabát, ona se měla skvěle. Ona přece byla hrdá až do smrti na to, že byla komunistkou, že byla součástí komunistického režimu a tedy i jeho díla. nebyla žádnou řadovou členkou. Jak je vidět, někteří zůstali věrni zločinu až do smrti. A to jsou zřejmě hrdinové, když nepřevlékli kabát.
Ale ti, co se za to období stydí, co se od toho skutečně distancovali, omluvili, co chtějí pomýlení napravit, tak ti jsou zbabělci co převlékají kabát.
Komunistický režim byl zločinný a zavrženihodný. Nechápu, proč by se měli obdivovat členové této zločinecké organizace, kteří navíc tento zavrženíhodný režim vychvalovali až do smrti.
Pro ně, pro ty, co nepřevlékli kabát, navždy například zůstane dr. Horáková zločincem a dobře ji tak, že ji popravili. A prokurátorka Polednová pro ně bude nevinná oběť pomstichtivců.
Přece nepřevlékla kabát. Ona je ta dobrá komunistka, hrdinka, co má charakter. Jako Jakeš, Štrougal, Bilak, Indra, Kapek, Švestka, Kolder .... také charakterní hrdinové a vzor, vždyť nepřevlékli kabát.
whiteboard
9. srpna 2011 • 12:53
S tím souhlasím,jen bych je asi neházel všechny do jednoho pytle,pochybuji,že zrovna Švorcová se podílela na z inscenovaných proceses s dr. Horákovou a jiných. Samozřejmě tady neobhajuji komunisty a jejich členy. Jen mám dnes trochu pocit,že ty co se dostali po revoluci k moci,tak asi ani tolik nechtěli aby bylo zlo potrestané a strana KSČ zrušena. A že by se někdo omluvil za zločiny komunismu z řad komunistů????? Hmm zdali ano,tak se omlouvám,ale to mi asi nějak uniklo.
carlshowalterisdead
9. srpna 2011 • 17:55
Ano, Hitler stál také pevně za svým ideálem, až do smrti.Stejně tak islámští teroristé.Není důvod ji nějak zvlášť litovat.Ona žila ve lži, tuto lež dále šířila a obhajovala zločince.Pochybuji, že se prala se svým svědomím.
karel79
9. srpna 2011 • 08:11
Vzpomeňte, jak řvala na obec uměleckou při podpisu anticharty, jak zpupně kdákala při komunistických parádách na Džbánu, nezaslouží si ani soucit ani dobré slovo. I když je po smrti.
duchjizerek
9. srpna 2011 • 07:45
a že to trvalo Už hobkluje v pekle s Gottwaldem
rflegr
8. srpna 2011 • 23:54
...ta devastace společnosti, jak to uměli jen komunisté, a ten vysoký počet obětí komunistického režimu nám sebral příliš mnoho citu. Je to škoda, sluníčko zítra vyjde i pro ty, kteří řádění rudého teroru přežili. Nikdo nechce abychom tancovali na hrobech komunistů, to jistě ne, ale radujme se tak nějak lidsky, že se skóre obrací. A když bude dobrý rok zemřou další, Štrougal, Bilak...
aznom
9. srpna 2011 • 00:02
Ámen!
vonrammstein
9. srpna 2011 • 00:40
Já vím, že je to blbý, ale klidně bych si zatancoval.
vonrammstein
8. srpna 2011 • 22:55
Když už se má o mrtvejch jen dobře, tak snad radši nic.