Komentáře

Zpět na článek

Důchodová reforma podle Klause: Sejdeme se v ráji

14 komentářů

staracek
9. března 2011 • 16:02
paní Podrouzkova: Tak s touto životní zkušeností se opravdu nemůžeme shodnout. Přeji hodně sil při zvládání této náročné životní situace.
herman
9. března 2011 • 10:12
Česká důchodová reforma = zvýšení DPH je stejné moudro jako elektrifikace + sověty = komunismus. Je to výplod podobných duševních gigantů spřízněných společnou ideologií.
okuk
9. března 2011 • 09:51
Pakliže se důchodcům v záp. Evropě a sev. Americe daří slušně, je to jen díky skutečnosti, že si platili část důchodů do fondů. Nedělo se tak v každém zaměstnání. Byli to státní zaměstnanci, velké firmy a těch menších pouze ty, které se do projektu dobrovolně připojily. Každý, kdo byl zaměsnancem participující firmy platil do fondu povinně a jeho vklad s ním "putoval" v případě změny zaměstnání. Jelikož vznikl tento pilíř již koncem 60 a v 70 létech, profitují již dnešní důchodci, kteří před 40 léty nastupovali po studiu do prvního místa. Nevím, proč si od těchto zemí nevezmeme příklad a nezavedeme stejné instituce i u nás. V těchto zemích totiž už vyléčili "dětské nemoci" reforem a my bychom si mohli ušetřt mnoho problémů. Vím, o čem píši, neboť jsem v takové firmě pracoval už před více, než 40 léty.
davidfranke
9. března 2011 • 11:18
OK, ale myslím, že důchodovou reformu včera zabil Rath se slibem znárodnění prostředků v soukromých fondech jako v Maďarsku. Tím alespoň pro mě celá důchodová reforma končí a své prostředky (tedy ona zanedbatelná 2%) budu investovat sám a jinam.
Palopetro
9. března 2011 • 09:04
Zvýšení DPH všech plateb,které postihnou občany,nelze kompenzovat valorizací důchodů,t.j. příjmů části obyvatelstva,kteří jsou odkázání pouze na tento příjem.K tomu nemusíme mít ani funkční kalkulačku.Jde přece o plošné zvýšení všech životních nákladů.Přenést náklady snižování schodku SR na všechny obyvatele bez ohledu na výši jejich příjmů,je ekonomický zázrak hodný udělení nobelovy ceny.Pak není nutno ani příliž šetřit při zvyšování a rozkrádání mandatorních výdajů.Zaplatí to všichni t.j.vč.důchodců.
staracek
9. března 2011 • 08:43
Pořád a pořád si myslím, že s přibývajícím věkem by měly životní náklady klesat. Doplácím hypotéky a půjčky, odrůstají děti - chodí do práce a všech věcí potřebuji méně. Kariérně tj. platově jsem na vrcholu, pokud nechci být ředitelem zeměkoule. Měl bych tedy mít možnost dokonce spořit. Proč by tedy příjmy v důchodovém věku měly být na stejné výši jako plat v aktivním období?
Palopetro
9. března 2011 • 09:06
Průměrný plat v ČR je zhruba dvojnásobkem průměrného důchodu.Máte s tím problém?
tritecky
9. března 2011 • 09:16
ze školy člověk vyleze - dejme tomu - ve 25. na nějaký rozumný plat se dostane ve 30. pak má děti a příjmy rodiny se rázem nedělí 2 ale 4. takže pokud je průměrný plat dvojnásobkem průměrného důchodu, pak je taky třeba říct, že z průměrného platu se živí ještě jedno dítě, přičemž povinnost vyživovat je do 26 let, tedy teoreticky v našem případě do 56 let. Na slušný výdělek dosáhnete akorát v období deseti let před důchodem. Neboli na osobu máme furt všichni stejně. Důchodci, kojenci, třicátníci. :-/ Jo, život je jako žebřík do kurníku...
Palopetro
10. března 2011 • 12:16
Já Vám rozumím.I zvláštnímu případu nad Váma.Výpočet průměrné mzdy je velmi ošidná záležitost,zvláště když do mi zahrneme i mzdu 98 nejbohatšího člověka na zeměkouli,která zcela jistě bude sanovat průměrnou mzdu lidiček ve středně velkém městě ČR. .Jen jsem se pokusil reagovat na celkem rozšířenou myšlenku,že s přibývajícím věkem by měly životní náklady klesat.Trochu mi to připadá,že je nezbytné ,aby staří v zájmu mladých, co nejrychleji pomřeli.Jistěže s přibývajícím věkem klesá aktivita lidí,ale určitě bych ponechal na nich jestli si svůj životní standart hodlají ponechat a nebo se ho vzají ve prospěch svých vnuků.
sendyman
9. března 2011 • 09:19
Problém snad ani ne. Akorát, že o "průměrné mzdě" si v ČR může nechat zdát asi tak 70% výdělečně činnejch.
A to do toho nezahrnuju sebe. Já jsem zvláštní případ!