Policista Komorous při jmenování generálem

Policista Komorous při jmenování generálem Zdroj: ČTK

Zeman jmenoval nové generály, je mezi nimi i policista Komorous

Prezident Miloš Zeman jmenoval dnes na Hradě nové generály. Je mezi nimi policista Jiří Komorous, jenž dříve čelil kritice kvůli předlistopadové minulosti posluchače důstojnické školy někdejší Státní bezpečnosti. Vyšší generálskou hodnost získali například náčelník generálního štábu Josef Bečvář, policejní prezident Tomáš Tuhý a ředitel hasičského sboru Drahoslav Ryba.

Jmenování a propůjčování generálských hodností se tradičně konalo u příležitosti výročí konce druhé světové války v Evropě. Zeman připomněl v projevu spříznění policie a armády při boji proti nacistickým okupantům při Pražském povstání a blahopřál i hasičům. "Věřím, že pokud se naplní některá varovná proroctví, a nikdo z nás si nepřeje, aby se naplnila, tak bude mít jak armáda, tak policie, ale koneckonců i hasičský záchranný sbor plné ruce práce s čelením nebezpečné migrační vlně," uvedl prezident.

Bečvář zdůraznil, že převzetí jmenovacích dekretu je nejen oceněním, ale zejména závazkem. Prezidenta ujistil, že zajištění obrany a bezpečnosti Česka bude pro jmenované prvořadým úkolem při výkonu funkcí.

Ředitele útvaru pro ochranu ústavních činitelů, dosavadního plukovníka Komorouse jmenoval Zeman brigádním generálem. Brigádní generály Tuhého a Rybu povýšil prezident do hodnosti generálmajorů.

Do hodnosti brigádního generála Zeman jmenoval zástupce ředitele Společného operačního centra ministerstva obrany Štefana Muránského, ředitele Agentury logistiky Jaroslava Trakala a ředitele Agentury vojenského zdravotnictví Zoltána Bubeníka. Dosud byli plukovníky.

Hodnost brigádního generála prezident propůjčil náčelníku Vojenské policie Pavlu Křížovi. Povýšil z plukovnické hodnosti.

Dosavadní generálporučík Bečvář bude mít nově hodnost armádního generála. Do hodnosti generálporučíka Zeman povýšil vojenského představitele Česka při Severoatlantické alianci a Evropské unii, generálmajora Miroslava Žižku. Povýšení na generálmajory se dočkali brigádní generálové Štefan Kaleta a Jaromír Zůna. Kaleta je Bečvářovým poradcem Zůna řídí sekci podpory ministerstva obrany.

Jmenovacího ceremoniálu se účastnili například taky předsedové Senátu a Sněmovny Milan Štěch a Jan Hamáček, ministři obrany a vnitra Martin Stropnický a Milan Chovanec a kardinál Dominik Duka.