Ilustrační snímek

Ilustrační snímek Zdroj: Profimedia.cz

Muslimští učitelé v Británii zbili žáka tyčí za to, že mu nešel korán

Úřady v britském městě Birmingham vyšetřují násilí ze strany muslimských učitelů proti jejich žákům. Nejnovější je případ chlapce, kterého jeho muslimští učitelé fyzicky týrali kvůli neschopnosti naučit se správně recitovat muslimskou posvátnou knihu korán.

Muhammad Siddik (60) a Muhammad Waqar (23) zbili tyčí dítě v mešitě v Birminghamu za špatnou recitaci koránu. Nejprve vše popřeli, později se přiznali. Podle státního žalobce Matthewa Brooka jsou oba muži známi v Birminghamu jako „pilíře muslimské komunity“ a cílem soudního procesu je údajně ukázat muslimské komunitě, že takovéto chování je nepřijatelné a bude potrestáno. Naopak advokáti obviněných je hájí tvrzeními, že jde o muže s dobrou pověstí (v muslimském prostředí). Soudce Mark Wall uvedl, že vše musí dobře zvážit a prostudovat si prostředí, z něhož obvinění a oběť pochází. Podle britských zákonů obviněným hrozí případně i 10 roků vězení.

Obdobný případ u nás v České republice byl českou policií odložen pro nenaplnění skutkové podstaty trestného činu. Jednalo se o páteční kázání v brněnské mešitě, kdy kazatel s odkazem na slova zakladatele islámu proroka Mohameda vyzýval rodiče, aby zbili své dítě, pokud se odmítá modlit islámské modlitby.