Vůdce radikálního hnutí Taliban mulla Muhammad Umar (na nedatovaném archivním snímku) je údajně po smrti. Podle BBC o tom informovaly afghánské vládní zdroje.

Vůdce radikálního hnutí Taliban mulla Muhammad Umar (na nedatovaném archivním snímku) je údajně po smrti. Podle BBC o tom informovaly afghánské vládní zdroje. Zdroj: ČTK

Podle afgánských zdrojů zemřel Muhammad Umar, vůdce Talibanu

Vůdce islamistického hnutí Taliban mulla Muhammad Umar je údajně po smrti. Podle zpravodajského serveru BBC o tom informovaly afghánské vládní zdroje. Taliban toto sdělení zatím nekomentoval. Zprávy o smrti mully Umara se objevily již v minulosti, radikální Taliban je ale vždy popřel.

Podle BBC je to poprvé, co o Umarově smrti oficiálně mluví vysoce postavené zdroje z afghánské vlády a rozvědky. Mluvčí Talibanu kontaktovaný BBC řekl, že hnutí vydá brzy k této informaci prohlášení.

Nepotvrzené zvěsti o úmrtí mully Umara se šíří již několik týdnů. Afghánský internetový deník khaama.com s odvoláním na pákistánské úřady napsal, že šéf Talibanu zemřel již před dvěma roky.

Podle některých zpráv mullu Umara usmrtili jeho vlastní spolubojovníci. Jedno z odštěpeneckých křídel Talibanu počátkem července sdělilo, že mulla Umar byl zabit veliteli Talibanu mullou Muhammadem Mansúrem a Gulem Aghou.

Na internetu bylo nicméně v polovině července zveřejněno poselství mully Umara, v němž podpořil mírové rozhovory Talibanu s vládou v Kábulu. V prohlášení uvedl, že jednání jsou legitimní a jejich cílem je ukončení okupace země mezinárodními silami. Nebylo ovšem možné ověřit, zda toto poselství pocházelo skutečně z úst šéfa Talibanu.

Mulla Umar dlouho nebyl vidět na veřejnosti, předpokládalo se, že žije na tajném místě pravděpodobně někde v Pákistánu.

Zprávy o smrti mully Umara se objevily v některých médiích například v roce 2011. Taliban tuto informaci tenkrát popřel s tím, že ji rozšířila americká rozvědka, která se nabourala do mobilních telefonů, e-mailových účtů a webových stránek Talibanu.